Malo tko ne voli tiramisu, evergreen kolač koji se ne peče i uvijek iznova oduševljava spojem sočnih keksa i lagane kreme od sira. Ako vam se jede ova talijanska slastica u malo drugačijem ruhu, božanstvena tiramisu torta od palačinki zasigurno će vam biti po ukusu…
Tiramisu je tradicionalni talijanski desert koji je nastao još 1960. godine. Kaže se da njegovo ime u prijevodi znači ‘razveseli me’ ili ‘podigni me’.
Osnovni sastojci za pripremu su jaja, mascarpone, piškote, crna kava, brandy ili amaretto i kakao, no ovaj kolač s vremenom je dobio razne inačice i zanimljive dodatke.
Ako ste i vi veliki ljubitelj tiramisua, pronašli smo recept za malo drugačiju varijantu koju morate probati. Riječ je o tiramisu torti od palačinki koja uspijeva svaki put, a osvaja i izgledom i okusom.
RECEPT
Za palačinke:
200 ml gazirane vode
300 g brašna
600 ml mlijeka
4 jaja
40 g šećera
1 prstohvat soli
1 žličica instant kave
3 žličice kakaa
žličica otopljenog maslaca
Za kremu:
500 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
60 ml desertnog vina, brandyja, ruma ili amaretta
200 g šećera u prahu
žličica ekstrakta vanilije
4 žumanjka
kakao za posipanje
Postupak:
Za pripremu palačinki u zdjeli umutite brašno, jaja, maslac, kavu, kakao, sol, šećer, mlijeko i gaziranu vodu. Ostavite smjesu u hladnjaku oko 30 minuta pa na namašćenoj tavi ispecite tanke palačinke.
Za kremu kuhajte žumanjke, desertno vino i šećer u prahu na pari dok se ne zgusnu. Uklonite s vatre i pustite da se dobivena smjesa malo ohladi. U drugoj posudi umutite vrhnje u prozračni šlag.
U prohlađenu smjesu od žumanjaka dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije, a zatim umiješajte i tučeno vrhnje. Lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Na pladanj naizmjence slažite palačinke i kremu. Svaki sloj pospite kakaom. Zadnji sloj neka bude krema. Ostavite tortu u hladnjaku najmanje četiri sata kako bi se stisnula. Prije posluživanja, na vrh pospite još malo kakaa.
Foto: Instagram