Po povratku s godišnjeg odmora sasvim je u redu počastiti se nekim kaloričnim desertom nakon mjeseci odricanja i održavanja linije vitkom za plažu. Kako biste si zasladili gorki povratak u realnost, isprobajte kremastu tortu s bijelom čokoladom, orasima i voćem koje ili volite ili mrzite – smokvama…
Svatko tko voli smokve zna da je naprosto nemoguće pojesti samo jednu. Sočna voćka potiče zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da može i riješiti brojne zdravstvene probleme.
Slatki plod smokve se često koristi kao zamjena za šećer, dok njihov koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu. Također, njima se mogu liječiti čirevi, apsces i bol u uhu, a radi svog alkalnog svojstva, uspješno reguliraju pH tijela.

Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, ali i pomažu kod mršavljenja jer obiluju vlaknima te suzbijaju glad.
Sezona ove voćke konačno je stigla, a ovog vikenda iskoristite je za pripremu fantastične torte u kombinaciji s bijelom čokoladom i orasima.

RECEPT:
Za biskvit:
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 7 žlica oraha
- 7 žlica pasiranih smokvi
- 3 žlice brašna
- 1/4 šalice (od 2 dl) vode
- 2 dl ulja
- prašak za pecivo
Za kremu:
- 300 g bijele čokolade
- 5 dl slatkog vrhnja
- 125 g maslaca
- 8 smokvi

Postupak:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno s praškom za pecivo, mljevene orahe, pasirane smokve, vodu i ulje. Izlijte smjesu u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta. Dobro je ohladite i izrežite na tri dijela.
Zagrijte vrhnje do vrenja, dodajte kocke čokolade i listiće maslaca i miješajte dok se ne otope. Stavite u hladnjak na dva sata pa dobro ohlađeno izmiksajte mikserom. Premazujte kore dobivenom kremom, slažite jednu na drugu i na kraju ukrasite smokvama.
Foto: Instagram