Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Krem juha od pečene mrkve i slanutka prava je vitaminska bomba! Nije komplicirana za izradu, a obara s nogu bojom, mirisom i okusom

Tijekom zimskih mjeseci važno je konzumirati puno povrća kako biste zaštiti organizam i ojačali imunitet. Nema boljeg načina za spojiti puno zdravih namirnica u jedno jelo od dobre juhe, posebice kada je riječ o finoj kremastoj verziji koja mami zazubice i bojom i mirisom. U nastavku donosimo recept za aromatičnu juhu pečene mrkve i slanutka…

Slatka i ukusna mrkva jedan od najmoćnijih saveznika u održavanju dobrog zdravlja. Osim što je fino, ovo korjenasto povrće obiluje prijeko potrebnim nutrijentima, posebice vitaminom A i antioksidansima.

@irene_matys

Mrkva je bogata topivim vlaknima koja mogu usporiti brzinu pražnjenja želuca i tako povećati osjećaj sitosti nakon jela. Ova namirnica idealna je baza za pripremu raznih jela – ispecite je u pećnici i napravite ukusnu krem juhu sa slanutkom.

RECEPT

Sastojci:

1 kg mrkve
glavica luka srednje veličine
4 režnja češnjaka
konzerva slanutka
đumbir (komad duljine oko 8 cm)
žličica kumina
žličica soli
šalica povrtnog temeljca
30 grama vrhnja za kuhanje
čašica grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
maslinovo ulje

@lena_danilushkina

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Mrkvu ogulite i narežite na jednake komade. Ogulite i luk pa ga narežite na četvrtine. Isto učinite s đumbirom i češnjakom. Slanutak izvadite iz konzerve, isperite vodom i dobro ocijedite.

Poslažite povrće na protvan i zalijte ga žlicom maslinova ulja. Prekrijte ga folijom i pecite oko 45 minuta kako bi omekšalo. Kada je gotovo, izvadite ga iz pećnice i ubacite u blender. Dodajte mu temeljac, kim, vrhnje i sol.

Blendajte na srednje jakoj brzini oko dvije minute, odnosno dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Ako volite rjeđu juhu, dodajte još malo vode ili temeljca. Juhu poslužite sa žlicom grčkog jogurta ili kiselog vrhnja. Po želji, možete dodati i mladi luk i krutone.

Foto: Instagram



HZZO
Merkur


hogwarts

Slični članci