Ako su vam već sve juhe dosadile i ne znate koju biste skuhali, krem juha od mrkve i đumbira vitaminska je bomba idealna za dane pandemije kada je potrebno podići imunitet. Ovo toplo predjelo pravi užitak za nepce i zdravlje za organizam. U nastavku donosimo brz i jednostavan recept…
Odavno je poznato da đumbir i mrkva u sebi kriju mnoštvo vitamina i čine čuda naše zdravlje. Neki nutricionisti smatraju da se nutrijenti iz mrkve mogu bolje iskoristiti ukoliko se ona skuha.
To je čini idealnom bazom za zdravu juhu, pogotovo kad je sjedinite s ljekovitim đumbirom.
Osim što uklanja mučninu, poboljšava probavu i ublažava raznovrsne bolove, povoljno djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi, upala i još mnogo toga.
Donosimo recept za slasnu krem juhu od đumbira i mrkve koja će vam podići imunitet i zadovoljiti okusne pupoljke.
RECEPT:
Sastojci:
2 jušne žlice maslaca
2 čajne žličice usitnjenog, svježeg đumbira
700 g očišćene i narezane mrkve
20 dg krumpira, narezanog na kockice (po želji)
jedna i pol čajna žličica soli
½ čajne žličice crnog papra
litra vode ili temeljca od povrća
Postupak:
Otopite maslac na laganoj vatri, u dubljoj posudi. Dodajte đumbir i kratko promiješajte. Dodajte potom mrkvu, krumpir, sol i papar i dinstajte 10 minuta, uz povremeno miješanje.
Dodajte vodu ili temeljac, ostavite da zavrije, smanjite vatru i ostavite 15 minuta. Neka smjesa ključa, polako, da povrće jako omekša.
Sklonite posudu s vatre, izlijte tekućinu i povrće u posudu ili u blender. Blenderom ili štapnim mikserom napravite glatki pire.
Vratite pire u posudu (prije toga posudu isperite) i na laganoj vatri podgrijte juhu. Ako vam je pregusta, dodajte još vode ili temeljca, po želji.
Komadiće krumpira ne morate koristiti, ako vam ne odgovaraju u ovom receptu, njihova je uloga juhu obogatiti okusom i učiniti gušćom.
Foto: Instagram