Iako se jabuke mogu kupiti tijekom cijele godine, malo tko se neće složiti da su ipak najslađe one jesenske. Mnogima omiljena voćka sjajna je baza za pripremu raznovrsnih deserata za koje ne trebate biti maher u kuhinji, a jedan od njih su i malo drugačije američke palačinke s jabukama. Recept potražite u nastavku…
Jabuka je jedan od omiljenih jesenskih plodova koji se u kuhinji može iskoristiti na mali milijun načina. Ova sočna voćka obiluje vitaminima i pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava, smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara.
Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama, za razliku od zelenog čaja, nalaze u lako iskoristivom obliku. Dakako, tu pozitivan učinak jabuka na čovjeka ne završava. Ovo voće koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.
Ako vaša košara s voćem vrvi od jabuka, a ne znate za što ih iskoristiti, u nastavku donosimo brz i jednostavan recept za američke palačinke u kojima ovaj plod igra glavnu ulogu.
RECEPT
Sastojci:
1 jabuka
1 banana
50 grama brašna
limunov sok
½ žličice praška za pecivo
100 mililitara mlijeka
žličica cimeta
Postupak:
Bananu nasjeckati na komade i ubaciti u blender. Miksati dok smjesa ne postane kašasta. Najbolje je iskoristiti prezrelu bananu. Izrezati jabuke poprečno na tanke kriške te ukloniti jezgru i koštice.
Ne guliti koru jabuke. Izrezati pet kriški od jedne jabuke. Staviti sve ostale sastojke i bananu u posudu i miješati dok ne postanu homogena smjesa.
Zagrijati kokosovo ili neko drugo ulje u tavi, umočiti svaku jabuku u dobivenu smjesu i zatim kratko pržiti. Ako želite malo veće palačinke, žličicom oko jabuke dodajte još smjese.
Palačinke od jabuka pržiti sa svake strane po minutu, odnosno dok ne poprime zlaćanu boju. Poslužiti ih tople s javorovim sirupom, sladoledom od vanilije ili čokoladom.
Foto: Instagram