Ako tražite desert koji spaja klasiku i sezonske sastojke, a pritom ne traži sate u kuhinji, šarena torta od griza sa šarenim ljetnim voćem izbor je s kojim ne možete pogriješiti. U nastavku doznajte kako je pripremiti…
Voćni kolači uvijek imaju posebno mjesto na stolu, a kad se spoje griz i svježe sezonsko voće, rezultat je desert koji osvaja na prvu. Upravo to nudi ova slastica neodoljivim prhkim tijestom, prozračnim slojem kreme i bogatim voćnim preljevom.
Ovaj kolač uklopit će se na obiteljskim slavljima, nedjeljnim ručkovima ili jednostavno kao lagani desert uz kavu. Kombinacija hrskave podloge, nježnog griza i voćnog vrha pruža savršenu ravnotežu okusa i tekstura, a ujedno je i vizualno primamljiva.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
3 jaja
450 g brašna
300 g maslaca sobne temperature
250 g šećera
prstohvat soli
700 ml mlijeka
350 g vrhnja za šlag
paketić vanilin šećera
120 g griza
200 g jagoda
400 g grožđa
150 g malina
150 g borovnica
2 paketića prozirnog preljeva za torte
200 ml bistrog soka od jabuke
View this post on Instagram
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 200°C. Jajima odvojite žumanjke i bjelanjke. Od brašna, maslaca, 150 g šećera, žumanjaka, soli i pet žlica hladne vode zamijesite tijesto. Razvaljajte ga na limu obloženom papirom za pečenje, lagano podignite rub i puta izbodite vilicom. Pecite 15 minuta na donjoj rešetki.
Za to vrijeme istucite bjelanjke s malo soli pa umiješajte 50 g šećera. U loncu zakuhajte mlijeko, vrhnje, 50 g šećera i vanilin šećer. Umiješajte griz i kuhajte pet minuta uz stalno miješanje. Izvadite tijesto iz pećnice, pa smanjite temperaturu na 180°C.
Snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte u kuhani griz i rasporedite po podlozi. Pecite još 20-25 minuta. Na ohlađenu kremu rasporedite voće. Od soka od jabuke i preljeva za torte pripremite preljev prema uputama na pakiranju i pažljivo ga žlicom prelijte preko voća. Ostavite da se stegne i poslužite.
Foto: Instagram