Stiglo je hladno doba godine, a je organizmu potrebno pružiti sve potrebne vitamine i minerale koji jačaju imunitet i čuvaju ga od prehlade. Nema boljeg načina za to od finog i okrepljujućeg jela na žlicu pa u nastavku donosimo recept za juhu od cvjetače, špinata i slanutka koje osvaja na prvi zalogaj…
Tijekom hladnih dana malo što može zamijeniti ukusno varivo – kako zbog bogatog okusa, tako i zbog vitamina i minerala koje sadrži. Iako se mnoga jela na žlicu pripremaju dugo i sporo, postoje i ona koja će vam oduzeti nešto više od pola sata vremena.
Ako ste se zasitili variva iz osobne kuharice, a ne da vam se dugo boraviti u kuhinji, pronašli smo fantastičan recept za brzu i ukusnu juhu cvjetače, špinata i slanutka koje će se – sigurni smo, svidjeti najvećim izbirljivcima, ali i istinskim gurmanima.
RECEPT
Sastojci:
1 cvjetača
puna šaka listova špinata
2 mrkve
1 luk
2 češnja češnjaka
200 g slanutka
sjeckani peršin
maslinovo ulje
dimljena crvena paprika
ribani parmezan
sol i papar
lovorov list
Postupak:
Luk sitno nasjeckajte pa ogulite mrkvu i narežite je na kockice. Odvojite cvjetove karfiola i dobro ih operite. Zagrijte maslinovo ulje u dubljem loncu i na njemu dinstajte luk. Ubacite lovor, sol i punu žličicu crvene paprike.
Dok se luk pirja na laganoj vatri, u lončiću zagrijte vodu. Kada proključa, ubacite špinat i kuhajte ga oko pet minuta. Procijedite špinat i grubo ga narežite te sačuvajte vodu u kojoj se kuhao.
Kada je luk omekšao, ubacite mrkvu i još kratko dinstajte uz miješanje. Ako je potrebno zalijte s malo vode da se povrće ne zalijepi za dno lonca. Dodajte nasjeckani češnjak, kratko pirjajte i zalijte vodom u kojoj se kuhao špinat.
Naposljetku ubacite cvjetaču, sol, papar i peršin. Kuhajte juhu dok cvjetača ne postane mekana. Zadnjih pet minuta kuhanja dodajte slanutak i prethodno skuhani špinat. Prije posluživanja, na vrh juhe dodajte malo maslinovog ulja i ribanog parmezana.
Foto: Instagram