Cvjetača je namirnica koju nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Sadrži malo kalorija, a obiluje hranjivim tvarima za kojima vaš organizam žudi tijekom zimskih mjeseci. U nastavku donosimo brz i jednostavan recept za božanstvenu kremastu juhicu u kojoj se ovo povrće spaja s pečenim slanutkom…
Cvjetača je izuzetno hranjiva zeljasta biljka koja obiluje važnim nutrijentima. Odličan je izvor vitamina C, a tu su i vitamini A, E, K te B skupine.
U narodu poznatije i kao karfiol, ovo povrće bogato je nizom antioksidansa i fitokemikalija koje pridonose mladolikom izgledu i zdravlju čitavog organizma.
Usto, izuzetno niskokalorična namirnica – u 100 grama sadrži svega 25 kalorija, a osigurava zdravi obrok pun vitamina i minerala. Nedostaje li vam ideja kako je pripremiti, predlažemo kremastu juhicu u kombinaciji s pečenim slanutkom.
RECEPT
Sastojci:
glavica cvjetače narezana na cvjetiće
konzerva slanutka (ocijeđenog i ispranog)
5 režanja češnjaka
žličica mljevenog kumina
1/2 žličice soli
prstohvat mljevene paprike
4 žlice maslinovog ulja
2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
1/4 žličice crnog papra
4 šalice povrtnog temeljca
šalica vode
1/2 šalice vrhnja za kuhanje
listići svježeg timijana
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite lim papirom za pečenje, a u posudi pomiješajte cvjetaču, slanutak, češnjak, kumin, crvenu papriku i tri žlice maslinova ulja. Prebacite povrće na pleh i pecite ga oko 30 minuta.
U međuvremenu zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte kockice krumpira i crni papar. Kuhajte oko dvije minute uz često miješanje.
Ulijte povrtni temeljac i vodu pa pustite da zavriju. Potom smanjite vatru i ostavite da sve krčka 15-20 minuta, to jest dok krumpir ne omekša. Maknite lonac s vatre pa umiješajte pečeno povrće. Ostavite dio pečenog slanutka za ukrašavanje.
Pustite da se juha malo ohladi, a zatim je izmutite u blenderu ili s pomoću štapnog miksera kako bi postala kremasta. Vratite propasiranu juhu u lonac i ponovno je zagrijte na laganoj vatri. Umiješajte vrhnje, kušajte i po potrebi dodatno posolite i popaprite.
Ulijte toplu juhu u zdjelice. Na vrh stavite malo pečenog slanutka kojeg ste sačuvali. Pospite crvenom paprikom i listićima svježeg timijana. Po želji, zalijte s još malo maslinova ulja ili par kapi vrhnja za kuhanje koje će se zadržati na površini.
Ako vam ostane juhe, možete je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku od dva do tri dana.
Foto: Instagram