Stigla je sezona grožđa – neodoljivog, ukusnog i zdravog voća koje je naprosto nemoguće stati grickati. Neovisno o tome preferirate li bijelo ili crno, ono se može iskoristiti i za pripremu sjajnih slastica, a jedna od njih je mekani i mirisni kolač u kojem se grožđe sljubljuje s cimetom…
Grožđe je odavno poznato kao hrana bogova. Primamljivog je izgleda, neodoljivog okusa i veoma hranjivo. Mnogima omiljeno jesensko voće obiluje nutrijentima neophodnim za zdravlje organizma pa se preporučuje redovito ga grickati.
I crne i bijele sorte bogate su antioksidansima koji pridonose kvaliteti zdravlja i ljepoti čitavog tijela. Osim toga, istraživanja su utvrdila da ovaj fini plod može usporiti gubitak pamćenja te ublažiti bolove.
Ako vam se jede nešto slatko i malo drugačije, a kod kuće imate grožđa, svakako isprobajte sočni kolač u kojem se ono spaja s cimetom i tvori pravu jesensku rapsodiju okusa. Recept donosimo u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
260 g oštrog brašna
30 g maslaca
85 g smeđeg šećera
1 jaje
žlica praška za pecivo
pola žličice soli
4 žlice mlijeka po izboru
4 žlice jogurta
1 i pol žlica cimeta
4 žlice smeđeg šećera
250-300 g grožđa po izboru
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Izmiješajte maslac i smeđi šećer. U posebnoj posudi pomiješajte prašak za pecivo, brašno i sol pa ih dodajte maslacu i šećeru. Potom ubacite mlijeko, jogurt i umućeno jaje. Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela.
Na pobrašnjenoj podlozi valjkom lagano razvucite veći komad debljine oko 1 centimetra. Pažljivo ga prebacite u kalup za pečenje koji ste prethodno namastili, ali tako da pokrije i dno i rubove.
Narežite grožđe na pola, uklonite mu koštice te ga rasporedite u kalup po tijestu. Pospite grožđe cimetom i dvije žlice šećera. Potom razvaljajte manji komad tijesta i stavite ga preko voća. I njega pospite šećerom i cimetom.
Kolač pecite oko 45 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu smeđe-zlatnu boju. Prije nego li ga izvadite iz kalupa, pričekajte 10 minuta kako bi se prohladio. Kolač pospite šećerom u prahu i, po želji, poslužite uz kuglicu sladoleda.
Foto: Instagram