Tijekom vrućih mjeseci teško je odoljeti osvježavajućim desertima na bazi sezonskog voća. Ako vam se jede nešto slatko, a da nije komplicirano za izradu, imamo odlično rješenje. Riječ je o kolaču od kroasana s breskvama, vanilijom i pistacijama…
U tijeku je sezona breskvi, sočnog voća punog nutrijenata. Zahvaljujući vitaminu B2, ovaj plod saveznik je dobrog vida te lijepe i zdrave kože. Zbog svih navedenih svojstava, posebno je se preporučuje konzumirati ljeti.
Osim za grickanje na plaži, ovo voće odlično je za pripremu raznovrsnih slastica. Iskoristite ih za izradu kolača od kroasana – nesvakidašnjeg deserta upotpunjenog breskvama, vanilijom i pistacijama.
RECEPT
Sastojci:
8 kroasana
4 breskve
80 g sjeckanih pistacija
300 ml vrhnja za šlag
200 ml mlijeka
žličica ekstrakta vanilije
pakiranje vanilin šećera
5 žumanjaka
2 žlice šećera
2 žlice meda
šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C, a dno kalupa namastite i obložite papirom za pečenje. Prepolovite kroasane po dužini pa donje dijelove stavite u kalup kao podlogu. Po vrhu rasporedite 2/3 kriški očišćenih breskvi. Na vrh pospite polovicu količine pistacija. Pokrijte gornjim polovicama kroasana.
U loncu zagrijte vrhnje, mlijeko, ekstrakt vanilije i vanilin šećer. Žumanjke pjenasto umutite pa ih polako ulijevajte u vruću smjesu od vrhnja uz stalno miješanje. Polako prelijte kroasane kremom od jaja i po vrhu pospite šećerom. Pecite sat vremena. Nakon 30 minuta pečenja, prekrijte kolač aluminijskom folijom ako površina potamni.
Kad je gotov, ostavite ga da se malo ohladi pa pospite šećerom u prahu. Zagrijte med u loncu ili u mikrovalnoj pećnici i u njega ubacite preostale kriške breskve. Kolač izvadite iz kalupa i na njega posložite ploške breskve glazirane medom. Pospite preostalim pistacijama.
Foto: Instagram