Vjerujemo da ste barem jednom u životu jeli brownie. No znate li što je blondie? Riječ je o svijetloj varijanti čuvenog deserta koji se može obogatiti raznovrsnim dodacima. Ako ga želite probati, u nastavku donosimo recept za varijantu s pekmezom i maslacem od kikirikija…
Brownie je kultni američki kolač na bazi kakaa u prahu i tamne čokolade. Blondie je njegova svjetlija verzija koja može sadržavati bijelu čokoladu, a krasi je osebujan okus vanilije.
Ova slastica jednostavna je za pripremu, osobito ako niste vješti u izradi kolača. Sjajno se slaže s raznim dodacima – naročito voćem. Žudite li za nečim slatkim, počastite se blondiejem s kiselkastim pekmezom i kremastim maslacem od kikirikija.
RECEPT
Sastojci:
440 grama šećera
225 g maslaca
256 g kremastog maslaca od kikirikija
žličica praška za pecivo
pola žličice soli
2 veća jaja sobne temperature
2 žličice ekstrakta vanilije
315 g brašna
160 g pekmeza od šljiva ili grožđa
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite kalup papirom za pečenje tako da pokriva i bočne stranice. U većoj posudi pomiješajte smeđi šećer, otopljeni maslac, 130 grama otopljenog maslaca od kikirikija, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok se sastojci ne ne sjedine.
Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući smjesu između svakoga. Umiješajte i ekstrakt vanilije. Dodajte prosijano brašno, miješajte dok smjesa ne postane homogena pa je izlijte u kalup. U manjim zdjelicama zagrijte maslac od kikirikija i pekmez kako bi postali mekši, no pripazite da ne postanu tekući.
Na vrh smjese naizmjenično izlijte pekmez i maslac od kikirikija. Lagano ih prošarajte vilicom kao da radite mramorni kolač. Pecite 35-40 minuta. Ostavite kolač da se potpuno ohladi unutar kalupa. Čuvanjem u hermetički zatvorenoj posudi, blondie će ostati ukusan i svjež i do tri dana.
Foto: Instagram