Ususret blagdanima na red dolazi malo posebnija i mnogima najukusnija hrana. Osim standardnih delicija koje se vežu uz naše krajeve, ove godine isprobajte i jednu malo drugačiju koja se tradicionalno priprema u Venezueli prije Božića. Riječ je o pan de jamónu, kruhu punjenom šunkom, pršutom i maslinama za prste polizati. Ako vas je već zaintrigirala ova slana rolada, u nastavku doznajte kako je pripremiti…
Još niste čuli za pan de jamón? Sada je pravo vrijeme da se upoznate s ovim finim i mekim punjenim kruščićem koji je u Venezueli posebno popularan tijekom božićnih blagdana.
Ukusna rolada od tijesta punjena je pršutom, maslinama, šunkom i grožđicama, a može se jesti u bilo koje doba dana, bilo topla ili hladna. S obzirom na to da ima bogat nadjev, pan de jamón dugo će vas držati sitima i na prvi zalogaj oduševiti svakog ukućana i gosta.
RECEPT
Za tijesto:
250 ml mlijeka
500 g brašna
žlica šećera
50 g maslaca
30 g kvasca
sol po ukusu
Za nadjev:
100 g šunke
100 g zelenih maslina bez koštica
6 kriški pršuta
30 g kapara
50 g grožđica (po želji)
jaje za premazati tijesto
malo otopljenog maslaca
Postupak:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da odmori dok radite nadjev. Nasjeckajte šunku i masline. Ako stavljate grožđice, malo ih namočite u mlakoj vodi. Tijesto stavite na radnu plohu i razvucite valjkom da bude veličine pleha.
Tijesto premažite rastopljenim maslacem, na njega poslažite pršut pa pospite nasjeckanim maslinama i šunkom. Na jednoj stranici premažite s malo vode kako bi se tijesto zaljepilo i nadjev ne bi curio.
Zarolajte kao roladu i prođite nožićem po površini kako biste napravili šare. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom 60 minuta. Zagrijte pećnicu na 180ºC. Roladu premažite žumanjkom u koji ste dodali malo vrhnja za kuhanje. Kruh pecite 30-40 minuta, ovisno o jačini pećnice.
Foto: Instagram