Sočne i ukusne trešnje konačno su stigle na tržnice i u supermarkete. Ako volite voćne slastice, ovaj plod idealan je za pripremu finih deserata. U nastavku potražite recept za jednostavan kolač od trešanja i grčkog jogurta koji osvaja na prvi zalogaj…
Trešnje su pravi su dar iz prirode i ukusna poslastica koja najavljuje dolazak vrućih ljetnih dana. U slatkim bobicama skrivaju se korisni sastojci koji višestruko pridonose zdravlju i ljepoti.
Poput drugog bobičastog voća, ovaj plod obiluje antioksidansima koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja. Osvježavajuće su grickanje, ali i idealna baza za pripremu slastica. Iskoristite ih za izradu jednostavnog kolača kojeg se uvijek traži komad više.
RECEPT
Sastojci:
290 g brašna
2 žličice sode bikarbone
90 g omekšalog maslaca
200 g šećera
3 jaja
žličica ekstrakta vanilije
180 g grčkog jogurta
500 g očišćenih trešanja prerezanih na pola
šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C (gornji i donji grijač). Kalup namastite i obložite papirom za pečenje. U zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo.
U posebnoj posudi 2-3 minute mutite maslac, šećer i jaja velikom brzinom. Dodajte ekstrakt vanilije i grčki jogurt pa miksajte dok ne postane kremasto, oko minutu. Umiješajte prethodno pripremljene suhe sastojke.
Ulijte polovicu tijesta u kalup za pečenje. Na vrh stavite polovinu prepolovljenih trešanja. Na njih rasporedite preostalo tijesto i dodajte preostale trešnje.
Pecite na 50-60 minuta, to jest dok kolač ne porumeni. Ostavite ga da se ohladi u kalupu. Nakon otprilike 40 minuta, izvadite kolač iz kalupa i pospite ga šećerom u prahu.
Foto: Instagram