Lisnato tijesto sjajno je rješenje za pripremu brzih slastica koje neće odbiti ni mali ni veliki, a najbolja stvar je što se može kombinirati s bilo čim što vam padne napamet. Ako vam je ponestalo ideja za malo drugačiji desert koji vas neće dugo zadržati u kuhinji, u nastavku donosimo recept za fantastičan lisnati tart s kremom od mascarpone sira i svježim bobičastim voćem…
Bobičasto voće obiluje važnim nutrijentima neophodnim za zdravlje organizma i mladolik izgled kože. Njegova konzumacija može dovesti do značajnih promjena na tijelu, a najvrjednije je, naravno, ono svježe.
Ono što je zajedničko svim vrstama šumskog voća je bogatstvo flavonoidima, antioksidativnim spojevima koji djeluju protiv staničnih oštećenja.
‘Kliničke studije provedene na zdravim ispitanicima te na dijabetičarima, pušačima, ljudima s visokim krvnim tlakom i kolesterolom, pokazuju da konzumacija bobičastog voća dovodi do smanjenja rizičnih faktora za razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava’, ističu američki znanstvenici sa Sveučilišta u Oklahomi.
Bobičasto voće idealno je za pripremu jednostavnih i brzih slastica kojima neće odoljeti ni oni na dijeti, a ovoga puta učinite ga glavnom zvijezdom lisnatog tarta u kombinaciji s mascarpone sirom.
RECEPT
Sastojci:
pakiranje lisnatog tijesta (250 g)
115 g mascarpone sira
jaje
žličica vode
2 žličice šećera u prahu za posipanje
115 g šlaga (gotovog ili svježe izrađenog od vrhnja za šlag)
1/4 šalice šećera (50 g)
šalica malina (120 g)
šalica borovnica (170 g)
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Na velikom listu papira za pečenje razvaljajte lisnato tijesto u pravokutnik dimenzija cca. 30×25 cm. Nožem zarežite rub tijesta (duljina reza trebala bi biti oko 2 cm), a površinu izbodite vilicom kako se ne bi previše napuhalo tijekom pečenja.
Jaje umutite s vodom i pomoću slastičarske četkice premažite čitavo tijesto i pecite u pećnici 20-ak minuta, odnosno dok ne poprimi zlaćanu boju.
Dok se lisnato tijesto peče, pripremite kremu U velikoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir, šlag i šećer. Lagano miješajte lopaticom dok se smjesa ne ujednači pa ostavite da odstoji u hladnjaku.
Kada je tijesto gotovo, pustite ga da se malo ohladi i pospite šećerom u prahu, a zatim na njega nanesite pripremljenu kremu od sira i šumsko voće. Dobar tek!
Foto: Instagram