Uz tradicionalnu uskrsnu hranu nije loše poslužiti i neko od jela koje će ukrasti svu pažnju na vašem stolu. Jedno od takvih su mrkve od lisnatog tijesta punjene ukunim nadjevom od svježeg sira, šunke i začina. Iako ne čine kao nimalo lak zadatak, ove lisnate mrve zapravo nisu zahtjevne za pripremu, a njihov okus i tekstura osvajaju na prvu…
Želite li razveseliti najmlađe, a oduševiti ukućane istančanog ukusa, kreativno i ukusno jelo na uskršnjem stolu nepogrješiv je izbor.
Ove godine isprobajte mrkvice od lisnatog tijesta nadjevene fenomenalnom kremom od svježeg sira po vlastitom ukusu obogaćenom začinima, šunkom i kiselim krastavcima.
U nastavku potražite upute kako izraditi lisnate mrkve i recept za punjenje koje nitko neće moći odoljeti.
RECEPT:
Za mrkve
grašak za pripremu korneta
200 g gotovog lisnatog tijesta
malo narančaste prehrambene boje
malo vode
Za nadjev
200 g rikote ili nekog drugog sira te vrste
1/2 svežnja peršina
4-5 manja kisela krastavca
3-4 kotura mortadele ili šunke
sol i papar
Postupak:
Najprije pripremite kornete oko kojih ćete omatati trake tijesta. Pripremite četverokut papira za pečenje dimenzija otprilike 15 × 15 cm i komad aluminijske folije veličine 12 x 12 centimetara.
Aluminijsku foliju savijte u oblik korneta i napunite suhim graškom. Odozgo zatvorite. Kornet umotajte u papir za pečenje pa gore opet zatvorite. Tako pripremite 4 korneta–kalupa.
Oštrim nožem ili okruglim nožem za rezanje pizze razrežite tijesto na trake širine 6–7 mm. Svaku traku tanko razvaljajte. Trakama omatajte kornet od špica prema gore otprilike do ¾ visine korneta. Ako traka nije dovoljno dugačka, dodajte još jednu i nastavite omatati. Tako pripremite 4 korneta.
Pećnicu zagrijte na 175°C. Omotane kornete rasporedite na lim prekriven papirom za pečenje. Narančastu boju rastopite u nekoliko žlica hladne vode.
Kuhinjskim kistom premažite kornete, stavite u pećnicu i pecite oko 12 minuta – ne smiju posmeđiti, stoga za vrijeme pečenja smanjite temperaturu na 170°C.
Potom izvadite kornete iz pećnice i malo kasnije oprezno maknite tijesto s kalupa. Pripremljene mrkve stavite natrag na lim pa u pećnicu te ih pecite još oko 8 minuta.
U blender stavite sir, peršin, krastavce, mortadelu/šunku, sol i papar i smiksajte ih tako da dobijete jednoličnu smjesu. Njome napunite plastičnu vrećicu i odrežite joj vrh te napunite kornete. Ukrasite ih listovima peršina.
Foto: Instagram