Sitno brojimo do Valentinova koje ćemo ove godine provesti u kućnoj atmosferi sami, s partnerom ili prijateljicama. Bilo da ste sretno zaljubljeni ili uspješno održavate status solerice, slatki zalogaj neizostavan je dio najromantičnijeg dana u godini, posebice sada kada nemamo priliku dejtati i jesti u finim restoranima. Stoga se počastite šarmantnim mini tartovima s ružicama od jabuka koji osvajaju i izgledom i okusom…
Ako ste u potrazi za desertom kao stvorenim za Dan zaljubljenih, pronašli smo jedan u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled, ali i prvo kušanje.
Malo tko ne voli tartove, a Valentinovo je idealna prilika da ih podignete na višu razinu i potrudite se oko dekoracije kako biste iznova osvojili srce svog partnera ili pak izmamili osmijeh na lice prijateljica solerica.
Ovog Valentinova zasučite rukave i bacite se na izradu mini tartova s ružicama od jabuke koje će, uz malo truda, uspjeti čak i neiskusnima.
RECEPT
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 125 g maslaca, rashlađenog i nasjeckanog
- 75 g šećera u prahu
- 1/2 limuna (samo naribana korica)
- 1 jaje, umućeno
Za nadjev:
- 3 jabuke
- 100 g šećera
- 120 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica svježeg limunovog soka
- 1/2 limuna (samo naribana korica)
- 1 veće jaje
- 2 žumanjka
- 1-2 žlice kukuruznog brašna
Ruže od jabuka:
- 8 crvenih jabuka
- 1 litra soka od jabuka
- 500 g sitnog šećera
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto, osim jaja, u blenderu, multipraktiku ili ručno dok ne dobijete tijesto koje se mrvi. Dodajte umućeno jaje (ali ne sve odjednom).
Lagano ulijte malo u tijesto i dobro promiješajte. Kad se svi sastojci dobro sjedine, izvadite smjesu, nekoliko puta promiješajte na radnoj površini i oblikujte kuglu. Pokrijte, a zatim ostavite u hladnjaku da se hladi oko 30 minuta.
U međuvremenu pripremite ruže od jabuka. Pomiješajte sok i šećer u tavi na laganoj vatri. Miješajte dok se šećer ne otopi. Narežite jabuke na kriške.
Stavite ih u dobiveni sirup od soka od jabuke i pustite ih da krčkaju na štednjaku 10 minuta dok ne omekšaju. Moraju biti dovoljno mekane da ih možete zamotati u ruže, ali ne previše da se ne raspadnu.
Kriške pažljivo izvadite šupljikavom žlicom i stavite u veliko cjedilo da se ocijede i ohlade. Zatim uzimajte po jednu krišku i poredajte ih vodoravno jednu do druge, ali tako da se krajevi kriški preklapaju. Za jednu ružu potrebno je 12 kriški. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sa strane.
Napravite nadjev. Pomiješajte šećer, slatko vrhnje, jaje, žumanjak, koricu limuna i sok. Ogulite jabuke, naribajte ih i stavite u cjedilo da se ocijedi višak soka. Dodajte jabuke u smjesu s jajima i slatkim vrhnjem pa dobro promiješajte.
Stavite kukuruzno brašno u šalicu, a zatim dodajte malo nadjeva i dobro promiješajte. Sada sve dodajte u osnovni nadjev. Zagrijte pećnicu na 200°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i tanko ga razvaljajte (oko tri mm debljine). Tijesto utisnite u mini kalupe za tart. U svaki tart stavite 1 do 2 žlice nadjeva.
Složene jabuke zarolajte da iz svakog reda dobijete ružu, a zatim je stavite u tart preko nadjeva. Sve pecite 10 minuta pa smanjite temperaturu na 180°C i ostavite u pećnici još 10 minuta dok kora malo ne porumeni.
Dok se ruže peku, zagrijte sirup od soka od jabuke i pustite da krčka na štednjaku dok se malo ne zgusne. Izvadite ruže iz pećnice i pustite da se ohlade, a zatim ih nakon pet minuta izvadite iz kalupa i pustite da se još hlade. Tartove premažite sirupom od soka od jabuke i pospite šećerom u prahu.
Foto: Instagram