Smokve u kulinarstvu obično povezujemo s desertima ili slatko-slanim predjelima, no u ovom receptu dobivaju sasvim novu ulogu – kao zvijezda tjestenine. Iako možda nisu najčešći sastojak u ovakvim kombinacijama, njihova prirodna slatkoća savršeno se spaja sa slanoćom pršuta i kremastošću ricotte…
Uparivanje smokava i pršuta jedan je od mediteranskih klasika, a u ovom receptu za tjesteninu podignuto je na posve novu razinu uz aromu bijelog vina, svježinu bosiljka i bogat okus parmezana.
Upravo kombinacija jednostavnih, ali moćnih sastojaka čini ovo jelo savršenim izborom kada želite pripremiti nešto posebno, a opet brzo i lako. Rezultat je spoj okusa koji oduševljava kontrastima i donosi dašak luksuza na tanjur.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
300 g pršuta
4 ljutike
2 režnja češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
10 smokava
svježi listovi bosiljka
250 ml bijelog vina
500 g špageta
400 g ricotte
sol i papar
50 g ribanog parmezana

Postupak:
Pršut narežite na trakice i popržite u velikoj tavi s neprianjajućim dnom dok ne postane hrskav. Izvadite ga i ostavite sa strane. U istoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckanu ljutiku, protisnuti češnjak i nekoliko listića bosiljka. Pirjajte na srednje jakoj vatri dok luk ne postane staklast.
Ubacite smokve narezane na kriške i pojačajte vatru. Pržite ih 1–2 minute. Vratite pršut u tavu, sve podlijte bijelim vinom i pustite da se ukuha dok tekućina gotovo ne ispari. Maknite s vatre. Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite je i sačuvajte oko pet žlica vode u od kuhanja.
Vratite tjesteninu u lonac, umiješajte ricottu i dodajte sačuvanu vodu. Začinite paprom pa prebacite u tavu sa smokvama i pršutom. Sve lagano promiješajte da se okusi sjedine. Prije posluživanja jelo pospite ribanim parmezanom i nasjeckanim svježim bosiljkom.
Foto: Instagram