Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Hrskavi štapići od palente sa začinskim biljem i umakom od limuna fantastičan su snack za bilo koje doba dana

Štapići od palente odličan su izbor kada želite impresionirati goste ili se jednostavno počastiti nečim domaćim i posebim. Zbog oblika, svidjet će se i najmlađima, a zahvaljujući začinskom bilju, pršte od mediteranskih aroma…

Palenta je jednostavan, a opet izuzetno svestran sastojak koji u pravim rukama postaje pravo malo kulinarsko čudo. Ako još niste, morate probati hrskave štapiće od palente s aromatičnim biljem i parmezanom koji se izvrsno slažu s osvježavajućim umakom od limuna.

Kombinacija mekanog, kremastog unutarnjeg sloja i zlatno hrskave vanjštine daje savršen kontrast tekstura, dok aromatično bilje i začini podižu okus na novu razinu. Ovi štapići idealni su kao predjelo, snack ili lagani obrok za sve ljubitelje jednostavne, a ukusne hrane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily & Matt (@nerdswithknives)

RECEPT

Sastojci

1 i pol instant palente
3 i pol šalice mlijeka, temeljca ili vode (ili kombinacija)
2 režnja češnjaka
2 žlice usitnjenog svježeg timijana, kadulje i/ili ružmarina
50 g ribanog parmezana ili pecorina
3/4 žličice krupne soli
pola žličice papra
2-3 žlice maslinovog ulja

Za umak od limuna:

120 g majoneze
2 žlice limunovog soka
2 žličice sitno naribane korice jednog limuna
žličica senfa
sol i papar

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prego (@prego.sg)

Postupak:

Obložite kalup veličine oko 20×20 cm papirom za pečenje. U srednjem loncu zakuhajte mlijeko, temeljac ili vodu pa smanjite vatru na lagano kuhanje. Stalno miješajući, polako dodajte palentu dok se potpuno ne sjedini. Ubacite protisnuti češnjak i začinsko bilje pa miješajte dok se polenta ne zgusne, 3-5 minuta.

Umiješajte parmezan, sol i papar. Pažljivo izlijte polentu u pripremljeni kalup i ravnomjerno je rasporedite. Ostavite da se ohladi 20 minuta pa pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se potpuno ne ohladi, najmanje sat vremena. Zagrijte pećnicu na 220°C i postavite rešetku u sredinu.

Pomoću papira podignite palentu iz kalupa i narežite je na štapiće debljine oko 1,5 cm. Stavite ih na lim za pečenje i premažite maslinovim uljem s obje strane. Pecite 15-20 minuta da postanu hrskavi i zlatno-smeđi s donje strane. Okrenite ih i pecite još oko 10 minuta da porumene i s druge strane. Pripremite umak tako što ćete dobro pomiješati sve sastojke i poslužite.

Foto: Instagram



ZK

Gorivo





Slični članci