Zeleno povrće odlično je za zdravlje cijeloga tijela, posebice kelj. Iako mnogima nije omiljeno, ovo povrće može se ukomponirati u razna jela i poprimiti neodoljiv okus. Ako ste u potrazi za laganim ljetnim jelom koje se može jesti i samostalno i kao prilog, isprobajte hrskavi kelj s pečenim slanutkom, limunom i ukusnim dresingom…
Kelj se često naziva ‘kraljem kalcija’, a trenutno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana, stoga ga nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.
Sadrži velike količine kalija, sedam puta je bogatiji beta karotenom od brokule te čak jedanaest puta bogatiji luteinom. Vitamin A i lutein, koji su u velikoj mjeri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite zdravlje očiju.
Ako ne znate kako iskoristiti ovo povrće ili ga poslužiti nekome tko ga baš ne voli, pronašli smo sjajan recept. Riječ je o hrskavom kelju obogaćenom pečenim slanutkom, limunovim sokom i kremastim dresingom.
RECEPT
Sastojci:
3-4 šake grubo rezanog kelja (količinu prilagodite po ukusu i potrebi)
konzerva slanutka
pola žličice crvene paprike
2 žlice tahini paste
2 žlice vode
limun
šaka suncokretovih sjemenki
sol i papar
maslinovo ulje
Postupak:
Narežite listove kelja na široke trakice pa ih ubacite u posudu. Po njima iscijedite sok pola limuna i dobro ga umasirajte prstima kako kelj ne bi bio gorak. Zagrijte pećnicu na 200°C.
Slanutak isperite pod mlazom vode pa ga rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Posolite ga, popaprite, začinite crvenom paprikom i maslinovim uljem pa pecite 20-25 minuta kako bi postao hrskav.
U posudici pomiješajte tahini pastu, vodu, prstohvat soli i sok preostale polovice limuna. Dobro promiješajte da se sjedine. Suncokretove sjemenke kratko tostirajte na tavi. Kada je slanutak pečen, rasporedite ga preko kelja posluženog na tanjuru, dodajte pripremljeni dresing i pospite sjemenkama.
Foto: Instagram