Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Hrskavi kelj s pečenim slanutkom i limunom brzinsko je jelo koje ubrzava metabolizam, gotovo je u manje od pola sata

Zeleno povrće odlično je za zdravlje cijeloga tijela, posebice kelj. Iako mnogima nije omiljeno, ovo povrće može se ukomponirati u razna jela i poprimiti neodoljiv okus. Ako ste u potrazi za laganim ljetnim jelom koje se može jesti i samostalno i kao prilog, isprobajte hrskavi kelj s pečenim slanutkom, limunom i ukusnim dresingom…

Kelj se često naziva ‘kraljem kalcija’, a trenutno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana, stoga ga nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.

Sadrži velike količine kalija, sedam puta je bogatiji beta karotenom od brokule te čak jedanaest puta bogatiji luteinom. Vitamin A i lutein, koji su u velikoj mjeri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite zdravlje očiju.

@kingabanaszewska

Ako ne znate kako iskoristiti ovo povrće ili ga poslužiti nekome tko ga baš ne voli, pronašli smo sjajan recept. Riječ je o hrskavom kelju obogaćenom pečenim slanutkom, limunovim sokom i kremastim dresingom.

RECEPT

Sastojci:

3-4 šake grubo rezanog kelja (količinu prilagodite po ukusu i potrebi)
konzerva slanutka
pola žličice crvene paprike
2 žlice tahini paste
2 žlice vode
limun
šaka suncokretovih sjemenki
sol i papar
maslinovo ulje

@the_good_gut_guru

Postupak:

Narežite listove kelja na široke trakice pa ih ubacite u posudu. Po njima iscijedite sok pola limuna i dobro ga umasirajte prstima kako kelj ne bi bio gorak. Zagrijte pećnicu na 200°C.

Slanutak isperite pod mlazom vode pa ga rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Posolite ga, popaprite, začinite crvenom paprikom i maslinovim uljem pa pecite 20-25 minuta kako bi postao hrskav.

U posudici pomiješajte tahini pastu, vodu, prstohvat soli i sok preostale polovice limuna. Dobro promiješajte da se sjedine. Suncokretove sjemenke kratko tostirajte na tavi. Kada je slanutak pečen, rasporedite ga preko kelja posluženog na tanjuru, dodajte pripremljeni dresing i pospite sjemenkama.

Foto: Instagram






Slični članci