Prhko tijesto u kombinaciji s voćem desert je koji će rijetki odbiti. Ako vam je sama pomisao na ovu slasticu izmamila zazubice, u nastavku donosimo recept za galette od jagoda i badema koji morate probati…
Jagode su već stigle na tržnice i u supermarkete, a malo tko može odoljeti njihovom zovu. Riječ je o voćki koju nipošto ne biste trebali izostaviti sa svog jelovnika zbog finog okusa, ali i brojnih nutrijenata kojima obiluje.
Osim je ukusna, ova namirnica može spriječiti i nastanak raznih bolesti. Jagode su četvrte po redu voća što se tiče razine antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala povezanih s preranim starenjem i oboljenjima.
Žudite li za voćnim desertom koji ne zahtijeva puno vremena ni truda, imamo savršen recept. Isprobajte hrskavi galette s jagodama i bademima – posebno je ukusan uz kuglicu sladoleda od vanilije.
RECEPT
Za tijesto:
200 g brašna
60 g melase ili smeđeg šećera
prstohvat soli
120 g hladnog maslaca narezanog na komadiće
jaje
Za nadjev:
2 žlice mljevenih badema
250 g jagoda narezanih na ploške
žlica smeđeg šećera ili melase
Ostalo:
žumanjak
listići badema
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Za tijesto pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i mijesite rukama do jednolične mrvičaste smjese. Ubacite jaje i brzo miješajte da dobijete mekano tijesto – nemojte mijesiti.
Poravnajte tijesto, pokrijte i ohladite u hladnjaku oko pola sata. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug oko tri milimetra debljine. Prebacite ga na pleh obložen papirom za pečenje.
Pospite mljevene bademe po tijestu uz ostavljen prazan rub od oko četiri centimetra. U posudici pomiješajte jagode sa šećerom da puste tekućinu pa ih rasporedite po mljevenim bademima.
Rubove tijesta preklopite prema sredini i lagano pritisnite kako biste ih učvrstili. Premažite ih razmućenim žumanjkom i pospite listićima badema. Galette pecite oko 35 minuta, to jest dok ne poprimi lijepu zlatno-žutu boju. Po želji, poslužite uz sladoled od vanilije.
Foto: Instagram