Hrskavi i aromatični faširanci od povrća uvijek su dobra ideja. Osim što je brzo gotovo, ovo jelo idealan je način da ‘zamaskirate’ namirnice koje vaši ukućani možda ne vole jesti, a da ipak uživaju u njima. Ako ne znate kako iskoristiti tikvice i mrkvu na malo drugačiji način, u nastavku donosimo recept za fine polpete iz pećnice koje ne iziskuju puno vremena ni truda…
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, stoga bi se redovito trebale naći na vašem tanjuru. Osim što obiluju vitaminima i mineralima, odlične su za mršavljenje, jer ispunjavaju želudac i tako pružaju osjećaj sitosti i do nekoliko sati.
Ovo ukusno i zdravo povrće može se pripremati na bezbroj različitih načina, a posebno se dobro slaže s drugim korjenastim povrćem kao što je mrkva. Ako već imate ove dvije namirnice u svom hladnjaku, od njih izradite brze polpete koje se peku u pećnici i ne ostavljaju nered u kuhinji.
RECEPT
Sastojci:
2 veće tikvica
2 veće mrkva
2 jaja
pola šalice krušnih mrvica
4-8 žlica ribanog sira po želji
čili pahuljice
sol i papar
mažuran
češnjak u granulama
Postupak:
Tikvice operite, naribajte i posolite pa ostavite desetak minuta da pusti vodu. Ocijedite tikvice, naribajte mrkvu i pomiješajte sve u istu zdjelu. Povrću dodajte jaja, krušne mrvice, sir i začine da dobijete kompaktnu smjesu.
Ako se smjesa previše raspada ili vam je teško oblikovati popečke, dodajte još malo krušnih mrvica. Oblikujte faširance, posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite oko 25 minuta na 200°C. Poslužite ih tople uz tzatziki umak, pileća prsa ili neki drugi željeni dodatak.
Foto: Instagram