Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Hrskava pita s tikvicama i feta sirom ultimativno je comfort jelo kojeg se teško zasititi, uspjet će čak i apsolutnim početnicima

Kad žudite za dozom povrća, tikvice su idealan odabir. Obiluju vodom, mineralima i vitaminima te se mogu upotrijebiti na mali milijuna načina. Ako vam nedostajte ideja, u nastavku potražite recept za hrskavu pitu s tikvicama, jajima i feta sirom…

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlične su za mršavljenje jer ispunjavaju želudac i time pružaju osjećaj sitosti i do nekoliko sati. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija.

@evakosmasflores

Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima koja potiču probavu i čiste crijeva od toksina. Iskoristite ih za pripremu hrskave pite s jajima i feta sirom.

RECEPT

Sastojci:

2 tikvice srednje veličine
žlica maslinovog ulja
manja glavica luka
4 jaja
250 g kiselog vrhnja
2 žličice nasjeckanog peršina
4-5 listova za pite i savijače
150 g feta sira
sol, papar i začini po želji

@tinastausendschoen

Postupak:

Gulilicom narežite tikvice na dugačke trakice dok ne dođete do unutrašnjosti sa sjemenkama. Spremite je sa strane. Poslažite trakice tikvica na lim za pečenje pa ih pospite solju. Ostavite ih da puste vodu, 10-15 minuta.

Nasjeckajte unutrašnjost tikvica. Zagrijte maslinovo ulje u tavi pa na njemu popržite usitnjeni luk. Kad omekša, dodajte pripremljene komadiće tikvice i pirjajte još pet minuta. Uklonite s vatre i ostavite da se povrće malo ohladi.

@tinastausendschoen

U posudi umutite jaja, kiselo vrhnje i peršin. Dodajte popržene tikvice. Posolite i popaprite. Zagrijte pećnicu na 160°C (gornji i donji grijač). Lagano namastite kalup za tart i premažite kore za pitu uljem kako bi bile ukusnije. Potpuno obložite kalup korama tako da strše izvan ruba.

Kuhinjskih papirom posušite trakice tikvica. Otprilike polovicu polažite preko tijesta u kalupu i na njih izmrvite feta sir. Izlijte smjesu od jaja i unutrašnjosti tikvica. Na vrh poslažite preostale trakice i pecite 50-60 minuta. Kad je pita gotova, pričekajte 10 minuta da se malo ohladi i poslužite.

Foto: Instagram






Slični članci