Teški obroci u ljetno doba malo kome padaju na pamet, stoga su mnogi u vječnoj potrazi za laganim i nutritivno bogatim jelima koja ne zahtijevaju puno posla. Ovom opisu savršeno odgovara šaltibarščiai – litavska juha od cikle s magičnim dodacima koju će obožavati i mali i veliki. U nastavku doznajte kako je pripremiti…
Cikla je niskokalorična i lako probavljiva namirnica. Svoju specifičnu tamnu boju duguje crvenim pigmentima betacijaninima – skupini moćnih antioksidansa koji sprječavaju nastanak različitih degenerativnih bolesti.
Ovo povrće bogato je i antioksidansima koji su važni za zdravlje tijela i mladolik izgled. Cikla je odličan izvor folne kiseline i željeza pa je nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Ako nemate ideju kako je pripremati, isprobajte šaltibarščiai – hladnu litavsku juhu kao stvorenu za vruće dane.
RECEPT
Sastojci:
500 g svježe cikle
pola jednog krastavca
glavica ljubičastog luka
žlica aceta balsamica
žlica ulja
žličica šećera
1 dl kefira ili punomasnog jogurta
1 žlica kiselog vrhnja
pola vezice svježeg vlasca ili mladog luka
kopar
Postupak:
Ciklu dobro operite četkicom i kuhajte u slanoj kipućoj vodi oko pola sata, to jest dok ne postane mekana kada je ubodete vilicom. Skuhanu ciklu izvadite iz vode, pustite da se ohladi i ogulite pa je narežite na krupnije komade.
Ciklu možete pripremiti i u pećnici. Neoguljenu je zamotajte u aluminijsku foliju i pecite oko sat vremena na 190°C. Toplu ciklu ogulite i potpuno ohladite prije pripreme juhe.
Zagrijte ulje u loncu i na njemu pirjajte sitno nasjeckani luk. Kada malo omekša, dodajte aceto balsamico i šećer pa pirjajte još minutu. Ciklu, oguljeni krastavac i umak od luka stavite u blender i mutite postepeno dodajući kefir i vrhnje.
Miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je juha pregusta, dodajte malo vode u kojoj se kuhala cikla. Dobivenu smjesu začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite uz tvrdo kuhano jaje te na vrh pospite kopar i vlasac.
Foto: Instagram