S dolaskom hladnijih dana polako se vraćamo jelima na žlicu koja hrane i dušu i tijelo. Ako ste se zasitili klasičnih i već isprobanih recepata, imamo jedan jednostavan, ali posve neodoljiv. Riječ je o varivu od kupusa i mljevenog mesa koje pomalo asocira na sarmu…
Bogata juha s mljevenim mesom, kupusom i rižom donosi sve okuse koje volimo u sarmi, ali u puno jednostavnijem i bržem obliku. Spoj slatkastog zelja, rajčice i začina stvara savršenu ravnotežu između domaćeg jela i svakodnevne praktičnosti.
Priprema je vrlo jednostavna – sve se kuha u jednom loncu, a rezultat je gusto, aromatično varivo koje će vas dugo držati sitima. Po želji, svježi kupus možete zamijeniti kiselim kako biste dobili dodatnu dozu nutrijenata i još sličniji okus sarmi. Pisani recept donosimo u nastavku.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
4 kriške pancete nasjeckane na komadiće
450 g mljevene junetine
manji luk
režanj češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
4 šalice krupno nasjeckanog zelenog kupusa (oko pola glavice)
4 šalice goveđeg temeljca ili vode
400 g pasate od rajčice
konzerva nasjeckanih rajčica s tekućinom
2 žlice smeđeg šećera
lovorov list
2 šalice kuhane bijele riže
sol i papar
2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
View this post on Instagram
Postupak:
U loncu na srednje jakoj vatri popržite pancetu dok ne postane hrskava, 5-8 minuta. Izvadite je šupljikavom žlicom na tanjur, a masnoću od pečenja ostavite u loncu. Dodajte mljevenu junetinu i pržite uz miješanje dok meso ne posmeđi i više nije ružičasto.
Ubacite nasjeckani luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak i pržite još minutu uz stalno miješanje. Umiješajte koncentrat rajčice i kratko propirjajte, tek toliko da pusti aromu. Dodajte nasjeckani kupus, temeljac, umak od rajčice, sjeckane rajčice, smeđi šećer i lovorov list.
Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta. Umiješajte kuhanu rižu, posolite i popaprite po ukusu te kuhajte još oko pet minuta. Maknite s vatre, izvadite lovorov list i dodajte nasjeckani peršin. Po želji, poslužite uz žlicu kiselog vrhnja ili malo svježeg bilja.
Foto: Instagram