Vrijeme je mladog graška, a recept koji donosimo, malu ekstravaganciju na tanjuru za koju će vam trebati tek nekoliko namirnica, sigurni smo, brzo ćete spremiti u omiljene zdrave, brze i ekstra zdrave recepte. Za počastiti nepce i malo se praviti važnima pred gostima.
Divlji luk i pršut kao sočna ‘košuljica’ ukusnoj grdobini uz pravu mjericu mladog proljetnog graška, obrok je koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Jednostavan je za napraviti, a osim izgleda koji osvaja, okus i zdrav omjer nutrijenata čine ga savršenim proljetnim jelom.
Za dvije obilne porcije trebat će vam:
maslinovo ulje
250-300 g fileta od grdobine, debeli središnji komad
fina morska sol
mljeveni papar
10-12 vrlo tankih šnita pršuta
stručak divljeg luka (divlji češnjak; medvjeđi luk)
400 g svježeg proljetnog graška grašak, svježi u školjkama
1-2 žličice svježe cijeđenog limunovog soka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Na dno posude za pečenje stavite malo maslinovog ulja.
Filete grdobine narežite po dužini na 10-12 tanjih fileta, nauljite ih i začinite solju i paprom.
Polovicu stručka divljeg luka narežite na tanke dugačke trakice, a polovicu ostavite za grašak i serviranje.
Na svaku krišku pršuta položite malo trakica divljeg luka, stavite filet grdobine i čvrsto zarolajte u rolicu. Jednu po jednu rolajte i redajte u posudu za pečenje. Kada su sve gotove, pecite ih 15-ak minuta, dok riba ne omekša.
Dok se riba peče, skuhajte grašak u kipućoj, slanoj vodi tek minutu dvije. Ocijedite ga i kratko isperite hladnom vodom. U dublju tavu za pirjanje stavite malo maslinovog ulja pa dodajte većinu preostalog divljeg luka, ovoga puta sitnije nasjeckanog. Kratko propirjajte pa dodajte grašak, promiješajte i za kraj dodajte limunov sok, sol i papar po želji.
Kada su rolice od grdobine gotove, oštrim kuhinjskim nožem izrežite filete na debele kriške i podijelite ih na dvije porcije. Poslužite uz grašak posut preostalim nasjeckanim divljim lukom, hrskavim bagetima i rashlađenim bijelim vinom.
Foto: Instagram