Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Gin tonic tart s limunom savršen je desert za proljetna druženja, nema koga neće osvojiti i izgledom i okusom

Obožavate gin tonic? Pronašli smo recept koji morate isprobati! Riječ je o tartu od limuna s aromom ovog osvježavajućeg miješanog pića. Spoj prhkog tijesta, svilenkaste citrusne kreme i suptilne note gina čini ovu slasticu savršenim izborom za proljetne dane….

Ono što ovaj tart izdvaja od klasičnih pita na bazi limuna jest blagi okus gina koji se savršeno slaže s citrusima, bez da izdominira kolačem. Rezultat je desert koji djeluje sofisticirano, a zapravo se priprema prilično jednostavno.

Poslužite ga rashlađenog uz kriške omiljenih agruma i šareno jestivo cvijeće. Dobit ćete slasticu koji izgleda kao da dolazi iz vrhunske slastičarnice, a najbolje se slaže – s gin tonicom, naravno. Recept potražite u nastavku.

@marissamakes__

RECEPT

Za podlogu:

225 g maslaca, omekšalog (neslanog)
100 g šećera u prahu
240 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 žlica naribane korice limuna
60 ml ohlađene tonik vode
naribana korica 1 limete

Za kremu:

180 ml limunovog soka (otprilike 4 velika limuna)
3 velika jaja, dobro izmiješana
150 g bijelog kristal šećera
115 g hladnog neslanog maslaca, narezanog na kockice
korica 1 limuna
korica 1 limete
60 ml gina

@marissamakes__

Postupak:

U posudi od samostojećeg miksera izradite maslac i šećer u prahu dok ne postanu kremasti. Zatim dodajte sol, brašno, naribanu koricu limete i tonik pa miksajte na niskoj brzini dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.

Dobiveno prhko tijesto utisnite ravnomjerno u kalup za tart promjera 23 cm s odvojivim dnom. Vilicom izbockajte dno tijesta kako se ne bi napuhalo tijekom pečenja. Tart stavite u hladnjak na 30 minuta kako bi se maslac ponovno stvrdnuo.

Zagrijte pećnicu na 175°C. Ohlađeno tijesto pecite 20–25 minuta. Ostavite ga da se malo ohladi prije nadijevanja. Dok se podloga peče, pripremite kremu od limuna i gina. U loncu pomiješajte limunov sok, šećer, korice limuna i limete, gin i prethodno razmućena jaja.

@inesananasehortela

Kuhajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajući pjenjačom, sve dok se krema ne počne zgušnjavati. Pazite da dobro miješate i rubove lonca, gdje se krema najčešće može uhvatiti i zagorjeti. Nastavite miješati dok se ne zgusne.

Ova krema je po prirodi nešto rjeđa pa ne treba postati sasvim gusta. Kada je gotova, procijedite je kroz fino cjedilo. U još vruću kremu dodajte nekoliko kockica hladnog maslaca i miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.

Ostavite kremu da se malo prohladi, a zatim je prelijte na podlogu. Špatulom poravnajte površinu. Vratite tart u pećnicu na još 15-20 minuta da se rubovi kreme ne stisnu, a sredina ostane lagano mekana – stisnut će se kako se bude hladila. Poslužite ukrašeno kriškama limuna i jestivim cvijećem.

Foto: Instagram









Slični članci