Jesen se polako bliži i donosi obilje ukusnih plodova. Među njima je i kruška – sočna voćka od koje možete pripremiti bezbroj vrsta slastica. Ako vam nedostajte ideja, isprobajte recept za galette od krušaka i borovnica koji spaja kiselkasto, slatko, hrskavo i aromatično…
Kruška je pravo obilje nutrijenata pa je se s pravom je stavlja na listu najkorisnijih namirnica. Dobar je izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava.
Ova voćka bogata je flavonoidima i antioksidansima zaslužnima za zaštitu organizma od starenja i brojnih zdravstvenih problema, dubinsko čišćenje te izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.
Sočni jesenski plod savršen je za izradu raznih slastica od kojih će cijeli dom mirisati još satima. Ovom opisu odgovara i hrskavi galette s kruškama i borovnicama koji možete dodatno obogatiti kuglicom sladoleda.
RECEPT
Za tijesto:
1 + 1/4 šalice brašna
pola šalice hladnog maslaca (1 štapić)
žlica šećera
1/4 žličice soli
1/4 šalice hladne vode
žlica kiselog vrhnja
žumanjak
Za nadjev:
3 kruške narezane na kriške
šalica borovnica
1/4 šalice šećera
pola žličice kukuruznog škroba
pola žličice cimeta
1/4 žličice kardamoma
1/4 žličice muškatnog oraščića
sok manjeg limuna
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Miješajte brašno, maslac, šećer i sol u multipraktiku dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte vodu i kiselo vrhnje pa miksajte dok grudice ne budu veličine zrna riže.
Prebacite ga na čistu i pobrašnjenu radnu površinu. Zamijesite glatko tijesto, oblikujte ga u disk i zamotajte u foliju. Ostavite tijesto u zamrzivaču dok pripremate nadjev kako bi se dovoljno ohladilo. Bez brige, neće se smrznuti u tako kratkom vremenu.
Ubacite borovnice i kriške krušaka u posudu. Dodajte im šećer, kukuruzni škrob, cimet, kardamom, muškatni oraščić i limunov sok pa promiješajte da voće bude u potpunosti obloženo začinima.
Izvadite tijesto iz zamrzivača i razvaljajte ga u krug debljine oko pola centimetra. Prebacite ga na lim obložen papirom za pečenje. Rasporedite voće po sredini tijesta i ostavite barem 3-4 centimetra ruba.
Pažljivo presavijte rubove prema sredini oko nadjeva pa ga premažite razmućenim žumanjkom. Pecite 35-40 minuta, to jest dok galette ne poprimi lijepu zlatno-žutu boju. Kada je gotov, pričekajte da se malo ohladi prije nego ga zarežete.
Foto: Instagram