Konačno je stigla sezona marelica – ljetne voćke kojoj je teško odoljeti. Osim za grickanje i pripremu kolača, ovu namirnicu možete upotrijebiti i za pripremu finog džema kako biste je imali pri ruci i kada joj prođe sezona. Donosimo recept za najukusniju verziju s tajnim sastojkom koji se krije upravo u samim marelicama…
Marelice su slatki ljetni plod koji obiluje karotenoidima s izuzetnim antioksidacijskim svojstvima. Jedan od najznačajnijih je likopen, koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja.
Zato ih se naročito preporučuje konzumirati na plaži i tijekom dugotrajnog izlaganja suncu. Ako obožavate ovo voće i želite u njemu uživati i nakon ljeta, iskoristite ga za pripremu džema s vanilijom kojemu posebnu aromu daje upravo njegova koštica.
RECEPT
Sastojci:
1 kg marelica
2 žlice limunovog soka
500 g šećera
žličica ekstrakta ili pola mahune vanilije
1-2 sjemenke iz koštice marelice
Postupak:
Dobro operite marelice. Prerežite ih na pola, odstranite im koštice pa ih nasjeckajte na manje komade. Ubacite ih u lonac, dodajte šećer, limunov sok i vaniliju.
Izvucite sjemenke tako da razbijete 1-2 koštice pomoću čekića za meso. Nasjeckajte dobivene koštice te ih ubacite u lonac s ostalim sastojcima. One će džemu dati posebnu aromu i bogatiji okus.
Kuhajte džem dok se ne zgusne, povremeno miješajući. Žlicom uklanjajte pjenicu s površine sve dok se ne prestane stvarati. Ako želite nešto glađi namaz, džem lagano propasirajte štapnim mikserom.
Sterilizirajte staklenke tako da ih stavite u pećnicu zagrijanu na 150°C minimalno 15-20 min. Kada je džem gotov, prebacite ga u staklene teglice, dobro zatvorite, pustite da se ohladi i čuvajte u hladnjaku.
Foto: Instagram