Carbonara je tradicionalni talijanski umak od jaja, sira, slanine i crnog papra koji se uglavnom priprema uz tjesteninu. Gastronomski klasik kojem se uvijek rado vraćamo može se spremati na bezbroj različitih načina i po raznim receptima, a želite li mu podariti dodatnu kremoznost, dodajte mu – avokado…
Mnogi ljudi često zaobilaze avokado u prehrani jer samo jedan komad ove zdrave tropske voćke stoji desetak kuna. No i od tog jednog ploda može se napraviti štošta ili, pak, poboljšati okus i tekstura već provjereno dobrih jela.
Upravo avokado tajni je sastojak kojim tradicionalni talijanski Carbonara umak možete učiniti kremastijim nego ikada i to bez puno truda i zadržavanja u kuhinji.
Originalna se tjestenina Carbonara priprema od osnovnih sastojaka – najčešće špageti, suha slanina, jaja i sir parmezan, no ako svemu dodate malo avokada, bez sumnje oduševit ćete i one najistančanijeg ukusa.
U nastavku donosimo jednostavan recept za Carbonara umak s avokadom, a već na prvo kušanje postat će dio vaše osobne kuharice.
RECEPT
Sastojci:
1 avokado
1 žumanjak
100 ml kiselog vrhnja
1 češanj češnjaka
½ limuna
100 grama naribanog parmezana
3 kriške slanine
250 grama špageta
1 žlica maslinovog ulja
Postupak:
Napravite smjesu u blenderu od avokada, žumanjka, češnjaka i limunovog soka. Polako dodajte kiselo vrhnje dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Kriške slanine narežite na manje komade te ispržite u tavi dok se ne otopi sva masnoća. Stavite sa strane.
U loncu skuhajte špagete prema uputama s pakiranja. Ocijedite vodu, pa preko špageta prelijte maslinovo ulje, umak na bazi avokada, slaninu i naribani parmezan. Sve dobro promiješajte da se sljube svi sastojci. Popaprite i posolite po potrebi.
Foto: Instagram