Tvrdo ili meko kuhana, poširana, na oko, kajgana i omlet samo su neki od načina pripreme jaja. Mnogima su nezaobilazan dio svakodnevne prehrane jer su iznimno hranjiva i dobro se slažu s raznim namirnicama. Ako vam se jedu u malo drugačijoj varijanti, isprobajte recept za curry s jajima…
Kokošja jaja izvrstan su izvor brojnih esencijalnih nutrijenata. Bjelanjak je savršen izvor proteina, osobito za vegetarijance, dok žumanjak obiluje vitaminima i mineralima poput B12, kolina, selena i luteina.
Osim što lako stvaraju osjećaj sitosti i hrane organizam, navedeni vitamini doprinose boljem vidu. Bilo bi šteta propustiti užitke u okusima jela koja kombiniraju jaja s raznovrsnim povrćem – poput kremastog curryja s paprikama i začinima.
RECEPT
Sastojci:
8 jaja
2 žlice ulja
sol
2 nasjeckane glavice luka
2 protisnuta režnja češnjaka
10 g naribanog đumbira
sitno narezana crvena paprika
150 g mladog špinata
1-2 žličice crvene curry paste
400 ml kokosovog mlijeka
250 ml povrtnog temeljca
pola vezice korijandera
Postupak:
Jaja skuhajte, isperite hladnom vodom, ogulite i narežite na četvrtine. U tavi zagrijte ulje i kratko popržite kockice luka. Dodajte češnjak, đumbir i papriku te ih pržite minutu-dvije. Dodajte curry pastu i dobro promiješajte.
Ulijte kokosovo mlijeko i temeljac pa pustite da zavrije. Ubacite špinat, po potrebi posolite i pirjajte na srednje jakoj vatri oko pet minuta. U umak stavite četvrtine jaja i zagrijte ih na laganoj vatri. Prije posluživanja, pospite sjeckanim korijanderom.
Foto: Instagram