Prve tikve već stižu u supermarkete i na tržnice, a sada je pravo vrijeme da se poigrate s njihovim blagodatima. Osim što obiluje prijeko potrebnim vitaminima i mineralima, ova namirnica nudi pregršt opcija kada je riječ o pripremi ukusnih jela. Želite li uživati u malo drugačijem jelu koje u potpunosti sami pripremate, isprobajte recept za domaće raviole punjene nadjevom od tikve i krem sira…
Muškatna bundeva ne samo da je najukusnija, nego je i pravi nutricionistički eldorado. Bogata je nizom vitamina i minerala, a odlikuje se finom aromom koja podsjeća na dinju. Otuda je i dobila naziv ‘muškatna’ ili ‘mirišljava’ tikva.
Može se koristi dok je mlada, kada meso ima kao limun žutu boju, ili kao zrela, kada ono postaje tamnije narančasto i slatko. Bez obzira na klimatske razlike, brzo se udomaćila u Europi pa danas u specijalitetima od bundeve možemo uživati po nekoliko mjeseci godišnje.
Ako ste kupili muškatne tikve, ali ne znate na koji ih način pretvoriti u ukusan i zdrav ručak, od njih pripremite nadjev za domaće raviole u kombinaciji s krem sirom i drugim ukusnim dodacima. Recept donosimo u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
200 g muškatne bundeve ili hokkaido tikve
300 g oštrog brašna
3 jaja
150 g svježeg krem sira
50 g krušnih mrvica
20 g naribanog parmezana
70 g maslaca
20 ml likera od badema
50 g maslina
150 ml povrtnog temeljca
sol i papar
maslinovo ulje
Postupak:
U multipraktik ubacite brašno, jaje, sol i žlicu maslinovog ulja pa sve kratko umutite. Dodajte preostala dva jaja i blendajte dok ne počnete dobivati homogenu smjesu.
Prebacite je na radnu površinu i mijesite rukama kako biste dobili glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
Očistite tikvu, narežite je na kockice i pecite na 120°C otprilike 60 minuta. Tijesto ponovno vratite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu oko tri milimetra. Čašom izrežite krugove.
Protisnite pečenu tikvu u zdjelu, dodajte joj krem sir, liker od badema i parmezan. Sve dobro posolite i izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Napunite svaki krug pripremljenim nadjevom, namažite im rubove vodom, preklopite i utisnite vilicom.
Raviole kuhajte u kipućoj vodi oko 15 minuta. Dok se kuhaju, ubacite polovicu maslaca na tavi, ulijte povrtni temeljac i pričekajte dok se sav maslac ne rastopi. Dodajte masline, ugasite vatru i umiješajte preostalu polovicu maslaca.
Kuhane raviole ocijedite i prelijte s malo maslinova ulja. Stavite ih na tanjur i preko njih prelijte prethodno dobiveni umak. Po želji, jelo poslužite uz neko meso ili miješanu salatu.
Foto: Instagram