Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Dekadentni čokoladni kolač s kruškama i prženim lješnjacima postaje slatka opsesija već nakon prvog zalogaja

S dolaskom jeseni na scenu stupaju kruške, orašasti plodovi i začini koji mirišu na toplinu. Čokoladni kolač s kruškama i lješnjacima savršeno spaja jesenske okuse s bogatom, baršunastom teksturom. To je desert koji ne traži poseban povod – samo hladno popodne i šalicu toplog napitka…

Kombinacija tamne čokolade i svježih krušaka možda na prvu zvuči neobično, ali u praksi se sljubljuje u jedno od onih slatkih otkrića koje poželite ponoviti. Ovaj kolač osvaja i mirisom i okusom, a ne zahtjeva pretjerani trud ni vrijeme.

Sočnost voćke daje laganu svježinu i ravnotežu dubokoj aromi čokolade, dok prženi lješnjaci pružaju hrskavu teksturu i nježnu orašastu notu. Kardamom, diskretno prisutan, daje toplinu i profinjen miris koji čini svaki zalogaj posebnim.

RECEPT

Sastojci:

150 g tamne čokolade
200 g vrhnja za šlag
5 manjih krušaka
150 g maslaca sobne temperature
180 g šećera
4 jaja
300 g glatkog brašna
žlica kakaa u prahu
3 žličice praška za pecivo
pola žličice soli
pola žličice mljevenog kardamoma
2 žličice ekstrakta vanilije
80 g nasjeckanih lješnjaka
šećer u prahu za posipanje

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za tortu premažite maslacem i obložite dno papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i kardamom.

U manjem loncu zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se ne otopi i ostavite da se malo ohladi. Dvije kruške ogulite, očistite i narežite na sitne kockice.

U zdjeli izmiksajte maslac, šećer i vaniliju dok smjesa ne postane pjenasta. Ubacite jedno po jedno jaje i dobro izmiješajte. Ulijte mlaku čokoladnu smjesu i kratko promiješajte. Dodajte suhu smjesu od brašna i miješajte tek toliko da se sve poveže. Na kraju umiješajte kockice krušaka.

Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Preostale kruške prepolovite, očistite i narežite na tanke kriške. Rasporedite ih po površini kolača, pospite nasjeckanim lješnjacima i pecite 45-50 minuta, dok površina ne postane čvrsta i elastična na dodir.

Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10-15 minuta. Pažljivo uklonite obruč i premjestite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Foto: Instagram












Slični članci