Sigurno ste već čuli za clafoutis – tradicionalni francuski desert koji se najčešće priprema s trešnjama. Kako je konačno stigla sezona ovog ukusnog i sočnog voća, bila bi prava šteta da se ne okušate u izradi jednostavnog, jeftinog i bezvremenskog kolača. Ako već imate trešnje u hladnjaku, donosimo recept koji vrijedi probati…
Francuski desert clafoutis vuče korijene iz regije Limousin, a karakterizira ga gusta, sočna tekstura u kombinaciji s voćem. Popularna slastica vrlo je jednostavna za pripremu, a većinu sastojaka već sigurno imate kod kuće.
Iako se može spajati sa svim i svačim, clafoutis se uglavnom radi s višnjama ili trešnjama. S obzirom na to da se prve trešnje već mogu kupiti na svakom koraku, u nastavku donosimo recept za lagani kolač koji vrišti ‘ljeto’.
RECEPT
Sastojci:
500 g očišćenih trešanja
65 g smeđeg šećera
3 jaja
250 ml mlijeka
100 g bijelog brašna
25 g otopljenog i mlakog maslaca
1 žlica ruma
1 žlica vanilin šećera
prstohvat soli
par kapi ekstrakta badema
Postupak:
Trešnje operite i očistite, ali ih nemojte raspodijeliti kako kolač ne bi bio previše gnjecav. Širom slamkom probodite sredinu trešanja kako bi ostale cijele bez koštica. Prelijte ih rumom i vanilin šećerom pa ostavite da tako odstoje 1-2 sata. Povremeno ih izmiješajte.
Za smjesu pomiješajte sve mokre sastojke, dodajte šećer i sol pa polako umiješajte brašno. Pazite da ne nastanu grudice. Trešnje ocijedite i prebacite u namašćen kalup za pečenje, a tekućinu koja ostane od njih umiješajte u smjesu.
Prelijte smjesu preko trešanja i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. oko 45 minuta, odnosno dok rubovi ne poprime lijepu zlatnu boju. Čačkalicom provjerite je li kolač gotov u sredini.
Clafoutis je najbolje poslužiti toplog ili mlakog, a kako bi bio još ukusniji, pospite ga šećerom u prahu i poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije, ledeni šlag ili skyr jogurt s okusom vanilije. Dobar tek!
Foto: Instagram