Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Cheesecake s jabukama i karamelom sve je samo ne dosadan, savršen je za zasladiti se uz šalicu vruće kave

U moru slastica kojima se uvijek rado vraćamo nesumnjivo je – cheesecake. Kremasta torta od sira može se pripremati na bezbroj različitih načina, a ovog vikenda isprobajte varijantu s dodatkom karamele i jabuka na koju nitko neće moći ostati ravnodušan…

Jabuka je sočna i superzdrava voćka koja bez koje ne možemo zamisliti život, jer obiluje vitaminima i mineralima te se može jesti na mali milijun načina.

Jabuka pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara. Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama, za razliku od zelenog čaja, nalaze u lako iskoristivom obliku.

@foodartblog

Dakako, tu pozitivan učinak jabuka na čovjeka ne završava. Ovo voće koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.

Jedan od omiljenih načina korištenja jabuka u kuhinji je za izradu finog deserta kojoj ne mogu odoljeti ni mali ni veliki. U moru sjajnih recepata pronašli smo jedan malo drugačiji za cheesecake s jabukama i karamelom koji će razmaziti vaše okusne pupoljke.

@marissamakes__

RECEPT

Kora:

  • 250 g speculaas keksa
  • 125 g otopljenog maslaca

Nadjev:

  • 4 veće jabuke
  • 40 g maslaca
  • 40 g smeđeg šećera
  • 1,5 žličica cimeta

Krema:

  • 400 g kremastog sira
  • 500 g mascarponea
  • 4 jaja
  • 120 g šećera

Karamel:

  • 200 g običnog smeđeg šećera
  • 120 g mliječnog vrhnja za šlag
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 200°C, a kalup premažite maslacem. Kekse sameljite i pomiješajte s maslacem pa dobro utisnite u dno kalupa. Pecite ih 8-10 minuta tj. dok ne zamirišu i malo ne dobiju boju. Izvadite iz pećnice pa pećnicu smanjite na 170°C.

Jabuke ogulite, izrežite sredinu i narežite na tanke ploškice. U tavi uli zdjeli šireg dna zajedno otopite maslac, šećer i cimet pa tome dodajte jabuke.

Dinstajte oko 10 minuta, tj. dok jabuke ne omekšaju i puste sok. Zatim ih iscijedite, ali sok sačuvajte. Jabuke bez soka složite na pečene kekse. Zavrijte lonac vode. Za kremu pomiješajte sve sastojke sa sokom od jabuka i izlijte preko jabuka.

@maridol777

Kalup s tortom stavite u drugi kalup i u taj drugi kalup ulijte vrele vode do visine 2 cm. Ako vaš kalup od torte nije baš najčvršći, za svaki slučaj ga omotajte alu folijom kako voda ne bi ulazila u njega.

Sve zajedno stavite u pećnicu u pecite 50-60 minuta. Torta kad je gotova treba biti još mrvicu drhtava u sredini. Izvadite iz kalupa s vodom i ohladite, najbolje preko noći.

Za karamel pomiješajte sve sastojke zajedno i kuhajte dok se karamel ne zgusne, oko 8 minuta. Ohladite prije posluživanja, a tada ga prelijte preko pojedine kriške ili preko cijele torte.

@marissamakes__

Foto: Instagram





Slični članci