Sočni cheesecake već godinama uživa status jedne od omiljenih slastica, posebice ako je obogaćena finim dodacima i svježim voćem. Ovaj lagani kolač idealan je za tople dane koji su pred nama, a odlična stvar je što ga ne morate peći. Ako ste u potrazi za malo drugačijom verzijom, donosimo recept za fini cheesecake od avokada i limete koji će vas oboriti s nogu…
Avokado se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Egzotična voćka ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, a sadrži i vitamin C, vitamin B6 te lutein.
Usto, avokado obiluje monozasićenim masnim kiselinama, baš poput maslinovog ulja, koje su zaslužne za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Zbog niza zdravstvenih prednosti, ovu namirnicu nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.
Ako nemate ideju kako ga iskoristiti, a jede vam se nešto slatko, u nastavku donosimo genijalan recept za lagani i osvježavajući cheesecake s avokadom i limetom koji se ne peče.
RECEPT
Sastojci:
125 g Digestive keksa
avokado
limeta
60 g maslaca
200 g krem sira
2 žlice smeđeg šećera
200 ml jogurta
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
vanilin šećer
želatina
Postupak:
Sameljite kekse pa ih pomiješajte sa šećerom. Dodajte rastopljeni maslac. Smjesu rasporedite i dobro utisnite u kalup obložen papirom za pečenje. Podlogu kolača ostavite da odstoji u hladnjaku oko 20 minuta kako bi se stisnula.
U posudi izmiješajte kockice avokada s limetinim sokom. Propasirajte sastojke kako biste dobili homogenu smjesu. Sir izmiješajte sa šećerom u prahu, jogurtom i vanilin šećerom, dobro promiješajte i dodajte avokadu. Pripremite želatinu po uputama na vrećici te je ubacite u kremu.
Naposljetku umiješajte tučeno slatko vrhnje. Ravnomjerno rasporedite smjesu po podlozi i sve vratite u hladnjak na minimalno 4-5 sati, najbolje preko noći. Po želji, prije posluživanja cheesecake pospite mljevenim pistacijama i svježim malinama.
Foto: Instagram