Marelica je jedna od omiljenih (zdravih!) ljetnih voćki koja privlači svojim okusom i dolazi kao izvrsno osvježenje nakon laganog ručka tijekom sparnih ljetnih dana. Također, ovo ukusno voće pruža bezbroj mogućnosti kada je riječ o spravljanju slastica, a ovoga vikenda počastite se brzinskim tartom zbog kojeg vam neće biti žao što ste na trenutak prekinuli dijetu…
Malo tko može odoljeti izvrsnom okusu marelice i baršunastoj teksturi njezinih zlatnih plodova. Osim u sirovom obliku, plodovi marelice se često konzumiraju kuhani ili sušeni.
Marelice obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva. Jedan od najznačajnijih je likopen koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja te prevencije kancerogenih oboljenja.
Osim svježe ili sušene, marelice se mogu jesti i kao dio ukusnih slastica, stoga se počastite laganim i brzinskim tartom kojemu neće odoljeti ni mali ni veliki.
RECEPT:
Sastojci:
lisnato tijesto
marelice
1 limun
3 žlice šećera
1 jaje
šećer u prahu
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Razvaljajte lisnato tijesto, izbodite ga vilicom te gusto posložite marelice koje ste prethodno narezali na kriške i pomiješali sa sokom od jednog limuna i šećerom.
Lisnato tijesto možete premazati pekmezom i pekmezom od marelica želite li da bude još sočnije. Razmutite jaje te pomoću kista premažite rubove lisnatog tijesta. Pecite oko 25 minuta pa ga vrućge pospite šećerom u prahu.
Foto: Instagram