Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Brzi tart od marelica sa sladoledom od vanilije obara s nogu i izgledom i okusom! Neće ga odbiti čak ni oni koji paze na figuru

Marelica je jedna od omiljenih ljetnih voćki koja privlači okusom i dolazi kao izvrsno osvježenje nakon laganog ručka tijekom sparnih dana. Također, ovo ukusno voće pruža bezbroj mogućnosti kada je riječ o spravljanju slastica, a ovoga vikenda počastite se brzinskim tartom uz kuglicu sladoleda od vanilije zbog kojeg vam neće biti žao što ste na trenutak prekinuli dijetu…

Malo tko može odoljeti izvrsnom okusu marelice i baršunastoj teksturi njezinih zlatnih plodova. Osim u sirovom obliku, plodovi marelice se često konzumiraju kuhani ili sušeni. Marelice obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva.

@sophiesvene

Jedan od najznačajnijih je likopen koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja te prevencije kancerogenih oboljenja.

Osim svježe ili sušene, marelice se mogu jesti i kao dio ukusnih slastica, stoga se počastite laganim i brzinskim tartom kojemu neće odoljeti ni mali ni veliki, posebice ako ga servirate uz kuglicu sladoleda od vanilije.

@evakosmasflores

RECEPT

 

Sastojci:

280 g glatkog brašna
90 g šećera u prahu
prstohvat soli
150 g maslaca
1 jaje L veličine
350 g marelica
3 žlice šećera
jaje za premazivanje
sladoled od vanilije

Postupak:

U posudi pomiješajte brašno, sol i šećer u prahu. Dodajte maslac narezan na komadiće. Utrljajte maslac dok ne dobijete mrvičastu teksturu nalik pijesku. Sada dodajte razmućeno jaje i zamijesite tijesto. Nemojte ga predugo mijesiti.

Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na pola sata da odmori. Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje. Nakon što je odstajalo, tijesto razvaljajte na pobrašnjenom papiru za pečenje u oblik kruga, ali neka rubovi ostanu nepravilni.

@evakosmasflores

Marelice operite i posušite pa ih narežite na kriške. Posložite ih na tijesto u oblik kruga, pritom pazeći da rubovi ostanu prazni.
Rubove preklopite, premažite razmućenim jajem i pospite šećerom.

Tart pecite 30-35 minuta, odnosno dok tijesto lijepo ne porumeni, a unutrašnjost bude mekana. Kada je gotov, tart poslužite topao s kuglicom sladoleda od vanilije.

@evakosmasflores

Foto: Instagram

Slični članci