Marelica je jedna od omiljenih ljetnih voćki koja privlači okusom i dolazi kao izvrsno osvježenje nakon laganog ručka tijekom sparnih dana. Također, ovo ukusno voće pruža bezbroj mogućnosti kada je riječ o spravljanju slastica, a ovoga vikenda počastite se brzinskim tartom uz kuglicu sladoleda od vanilije zbog kojeg vam neće biti žao što ste na trenutak prekinuli dijetu…
Malo tko može odoljeti izvrsnom okusu marelice i baršunastoj teksturi njezinih zlatnih plodova. Osim u sirovom obliku, plodovi marelice se često konzumiraju kuhani ili sušeni. Marelice obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva.
Jedan od najznačajnijih je likopen koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja te prevencije kancerogenih oboljenja.
Osim svježe ili sušene, marelice se mogu jesti i kao dio ukusnih slastica, stoga se počastite laganim i brzinskim tartom kojemu neće odoljeti ni mali ni veliki, posebice ako ga servirate uz kuglicu sladoleda od vanilije.
RECEPT
Sastojci:
280 g glatkog brašna
90 g šećera u prahu
prstohvat soli
150 g maslaca
1 jaje L veličine
350 g marelica
3 žlice šećera
jaje za premazivanje
sladoled od vanilije
Postupak:
U posudi pomiješajte brašno, sol i šećer u prahu. Dodajte maslac narezan na komadiće. Utrljajte maslac dok ne dobijete mrvičastu teksturu nalik pijesku. Sada dodajte razmućeno jaje i zamijesite tijesto. Nemojte ga predugo mijesiti.
Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na pola sata da odmori. Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje. Nakon što je odstajalo, tijesto razvaljajte na pobrašnjenom papiru za pečenje u oblik kruga, ali neka rubovi ostanu nepravilni.
Marelice operite i posušite pa ih narežite na kriške. Posložite ih na tijesto u oblik kruga, pritom pazeći da rubovi ostanu prazni.
Rubove preklopite, premažite razmućenim jajem i pospite šećerom.
Tart pecite 30-35 minuta, odnosno dok tijesto lijepo ne porumeni, a unutrašnjost bude mekana. Kada je gotov, tart poslužite topao s kuglicom sladoleda od vanilije.
Foto: Instagram