Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Brzi i aromatični pekmez od smokava postat će vaša nova slatka opsesija, a božanstven okus duguje začinima i zamjeni za klasični šećer

Smokve su jedan od omiljenih plodova koji obilježavaju posljednje vruće dane. Uz to što su fenomenalne grickalice same po sebi, one su i sjajna baza za pripremu raznih delicija ili dodatak ukusnim jelima. Kako biste što dulje uživali u čarima ove voćke, isprobajte recept za brzi aromatični pekmez od smokava sa začinima…

Svatko tko voli smokve zna da je s ovom voćkom moguće napraviti prava mala gastronomska čuda. Osim što je ukusan, sočni plod potiče zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da može pomoći i u rješavanju brojnih zdravstvenih problema.

@cocoebaunilha

Smokva se često koristi kao zamjena za šećer, dok njezin koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu. Također, s njom se mogu liječiti čirevi, apsces i bol u uhu, a radi svog alkalnog svojstva, uspješno regulira pH tijela.

Ovo voće je bogato flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, ali i pomažu kod mršavljenja jer obiluju vlaknima te suzbijaju glad.

@cocinandocontj

Sezona smokve je konačno je stigla, a kako biste što dulje mogli uživati u njoj, u nastavku donosimo fenomenalan recept za pekmez od smokava sa začinima u kojem možete uživati čim ga skuhate.

 

RECEPT

Sastojci:

1 kg smokava
1 šalica melase (zamjena za smeđi šećer)
¾ šalice vode
2 žlice soka od limuna
1,5 žličica ekstrakta vanilije
1/4 žličice cimeta
1/4 zličice muškantog oraščića

@cocinaenunclic

Postupak:

U lonac ubacite smokve narezane na četvrtine i melasu pa ih prelijte vodom. Sastojke kuhajte do vrenja pa smanjite vatru i pustite da se pekmez lagano kuha oko 15 minuta.

Uklonite lonac s vatre, dodajte limunov sok pa vratite kuhati još 15-ak minuta da dobijete željenu gustoću. Naposljetku sve začinite ekstraktom vanilije, cimetom i muškantnim oraščićem.

Pekmez od smokava čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 10 dana ili u zamrzivaču oko šest mjeseci.

Foto: Instagram

Slični članci