Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Brz i jednostavan čokoladni kolač s jestivim cvijećem postat će omiljeni desert već nakon prvog zalogaja

Mnogima se čini da je jestivo cvijeće moderni hit koji se u kulinarstvu pojavio u proteklih nekoliko godina, ali istina je potpuno suprotna. Cvijeće je na tanjuru prisutno stotinama godina, posebno u nekim egzotičnim kuhinjama, poput azijskih. Jestivo cvijeće odlično se slaže uz razne vrste deserata, a ovaj put isprobajte ga u kombinaciji s brzim i jednostavnim čokoladnim kolačem…

Cvijeće više nije samo ukras vrta, balkona i prozora nego i dekoracija na jelima. Bez obzira preferiraš li koktele s cvjetnim ukrasom, kolače ili čak hamburgere i salate, izbor je iznenađujuće velik i širok.

Cvijeće koje planirate konzumirati berite što dalje od naseljenih područja, prometnica i onečišćenja. Također, nikad nemojte jesti cvijeće kupljeno u cvjećarnama jer je, gotovo bez iznimke, tretirano pesticidima.
@stilllife_perfection
Najbolje ga je brati rano ujutro ili predvečer, i to primjerke koji izgledaju svježe, tek otvoreno i bez znakova da su se njima već počastili kukci.

Želite li isprobati salatu, desert ili umak od cvijeća, ovo je popis svih jestivih vrsta:

cvijet jabuke, bergamot, borač (boražina), neven, karanfil, kamilica, krizantema, cvijeće agruma, djetelina, maslačak, dnevni ljiljan, bazga, tratinčica, komorač, frezija, fuksija, gardenija, gladiola, hibiskus, sljez, vodenika, jasmin, maćuhica, lavanda, jorgovan, lipa, menta, potočarka, cvijet naranče, cvijet kruške, rani jaglac, ruža, hibiskus, kadulja, suncokret, majčina dušica, tulipan i ljubičica.

Mnogi od ovih cvjetova odlično se slažu uz sočne, biskvitne kolače sa slatkom glazurom, a ovog vikenda počastite se upravo takvim desertom.

RECEPT:

Za kolač:

5 jaja

1 limun

100 ml mlijeka

600 g brašna

250 g šećera

200 g margarina

2 žlice kakao praha

50 g čokolade za kuhanje

1 prašak za pecivo

Za glazuru:

1 žličica želatine u prahu

50 ml vrhnja za šlag

50 ml hladne vode

70 g šećera

25 g kakaa

ruže, ljubičice ili drugo jestivo cvijeće po želji

Postupak:

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žumanjak, šećer, omekšali margarin, mlijeko, izribanu koricu od limuna, otopljenu čokoladu za kuhanje i kakao.

Nakon što ste izmiksali navedene sastojke dodajte brašno i prašak za pecivo pa ponovno izmiješajte. U smjesu sa žumanjcima umiješajte snijeg od bjelanjaka. Lagano miješajte kako bi se smjesa povezala.

Kalup premažite margarinom, ulijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 40 minuta.

@ali.sycheva

Za to vrijeme, želatinu pomiješajte s 25 ml hladne vode, prekrijte folijom i ostavite desetak minuta. Prosijte kakao. U lončiću pomiješajte vrhnje, ostatak vode i šećer pa zagrijte na laganoj vatri miješajući dok se šećer ne otopi.

Kad smjesa zakuha, maknite je s vatre i dodajte želatinu pa dobro izmiješajte te ubacite u kakao i miješajte dok ne nestanu grudice.

Ostavite da se hladi dok ne postane mlaka pa prelijte preko torte počevši od sredine. Naposljetku, kolač pospite jestivim cvijećem koje ste prethodno potopili u mješavini tople vode i soli.

Foto: Instagram



HZZO
Merkur


hogwarts

Slični članci