Mnogima se čini da je jestivo cvijeće moderni hit koji se u kulinarstvu pojavio u proteklih nekoliko godina, ali istina je potpuno suprotna. Cvijeće je na tanjuru prisutno stotinama godina, posebno u nekim egzotičnim kuhinjama, poput azijskih. Jestivo cvijeće odlično se slaže uz razne vrste deserata, a ovaj put isprobajte ga u kombinaciji s brzim i jednostavnim čokoladnim kolačem…
Cvijeće više nije samo ukras vrta, balkona i prozora nego i dekoracija na jelima. Bez obzira preferiraš li koktele s cvjetnim ukrasom, kolače ili čak hamburgere i salate, izbor je iznenađujuće velik i širok.
Želite li isprobati salatu, desert ili umak od cvijeća, ovo je popis svih jestivih vrsta:
cvijet jabuke, bergamot, borač (boražina), neven, karanfil, kamilica, krizantema, cvijeće agruma, djetelina, maslačak, dnevni ljiljan, bazga, tratinčica, komorač, frezija, fuksija, gardenija, gladiola, hibiskus, sljez, vodenika, jasmin, maćuhica, lavanda, jorgovan, lipa, menta, potočarka, cvijet naranče, cvijet kruške, rani jaglac, ruža, hibiskus, kadulja, suncokret, majčina dušica, tulipan i ljubičica.
Mnogi od ovih cvjetova odlično se slažu uz sočne, biskvitne kolače sa slatkom glazurom, a ovog vikenda počastite se upravo takvim desertom.
RECEPT:
Za kolač:
5 jaja
1 limun
100 ml mlijeka
600 g brašna
250 g šećera
200 g margarina
2 žlice kakao praha
50 g čokolade za kuhanje
1 prašak za pecivo
Za glazuru:
1 žličica želatine u prahu
50 ml vrhnja za šlag
50 ml hladne vode
70 g šećera
25 g kakaa
ruže, ljubičice ili drugo jestivo cvijeće po želji
Postupak:
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žumanjak, šećer, omekšali margarin, mlijeko, izribanu koricu od limuna, otopljenu čokoladu za kuhanje i kakao.
Nakon što ste izmiksali navedene sastojke dodajte brašno i prašak za pecivo pa ponovno izmiješajte. U smjesu sa žumanjcima umiješajte snijeg od bjelanjaka. Lagano miješajte kako bi se smjesa povezala.
Kalup premažite margarinom, ulijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 40 minuta.
Za to vrijeme, želatinu pomiješajte s 25 ml hladne vode, prekrijte folijom i ostavite desetak minuta. Prosijte kakao. U lončiću pomiješajte vrhnje, ostatak vode i šećer pa zagrijte na laganoj vatri miješajući dok se šećer ne otopi.
Kad smjesa zakuha, maknite je s vatre i dodajte želatinu pa dobro izmiješajte te ubacite u kakao i miješajte dok ne nestanu grudice.
Ostavite da se hladi dok ne postane mlaka pa prelijte preko torte počevši od sredine. Naposljetku, kolač pospite jestivim cvijećem koje ste prethodno potopili u mješavini tople vode i soli.
Foto: Instagram