Konačno je stigla sezona tikve – povrća koje nudi pregršt opcija za pripremu ukusnih jela. Uz gastronomske klasike kao što su punjena buča i kremaste juhe, bundeva je idealna baza za izradu neodoljivih malih zalogaja. U nastavku potražite recept za bruschette s hokaido tikvom, feta sirom i kremom od badema…
U sastav hokaido tikve uključene su različite vrste nutritivnih elemenata zahvaljujući kojima ova namirnica ispoljava niz ljekovitih i blagotvornih djelovanja na ljudski organizam.
Skladištenjem hokaido tikve povećavate njezin udio ugljikohidrata i vitamina. Optimalno mjesto za njeno skladištenje je suh podrum ili tavan, a u idealnim uvjetima može se čuvati i do šest mjeseci.
Meso hokaido tikve odličan je izbor za slana i slatka jela. Također, puno je vitamina, minerala i vlakana. Ova namirnica dobar je izvor vitamina B1, B2, i B6, a kalij u njoj zaslužan je za pravilan rad srca.
Ako žudite za jelom koje će nahraniti i dušu i tijelo, u nastavku morate isprobati recept za hrskave jesenske bruschette s kremom od badema, sočnom hokaido tikvom i mrvljenim feta sirom.
RECEPT
Sastojci:
150 g oljuštenih badema
2 režnja češnjaka
500 g hokaido bundeve narezane na tanke ploške
4 žličice maslinovog ulja
8 kriški kruha
100 g fete
kriška starog kruha narezana na kockice
2 žličice bijelog vinskog octa
80 ml maslinovog ulja
sol i papar
pola vezice nasjeckanog peršina
Postupak:
Bademe ispecite na tavi bez dodavanja masnoće. Usitnite ih u blenderu s oguljenim češnjakom, kockicama starog kruha, octom i trećinom količine peršina. Malo po malo dodajte ulje i promiješajte.
Ovisno o željenoj gustoći dodajte vodu i promiješajte. Začinite solju i paprom. Zalijte ploške bundeve s dvije žlice maslinova ulja pa začinite s malo soli i papra. Tikvu pecite na roštilju ili grill tavi oko četiri minute sa svake strane.
Kriške kruha premažite preostalim maslinovim uljem i prepecite na grill tavi ili roštilju. Na kruh namažite namaz od badema, a zatim dodajte i ploške bundeve. Pospite grubo mrvljenim feta sirom i preostalim svježim peršinom.
Foto: Instagram