Cimet je poznat kao kralj začina – kako zbog široke upotrebljivosti, tako i zbog nutrijenata koje sadrži. Smeđi začin često se koristi kao glavni lik u ukusnim slasticama, a jedna od takvih najpoznatijih svakako su cimet rolice. Desert koji može biti i doručak, ali i zalogaj uz popodnevnu kavu zaista nije teško napraviti kod kuće, a mi smo iskopali super recept…
Cimet je začin koji se dobiva od cimetovca, vrste drveta iz porodice lovora. Ono što nazivamo cimetom ustvari je osušena unutarnja kora mladih stabala ili grančica.
Poznat još od davnina, cimet je odličan izvor ugljikohidrata, proteina i dijetetskih vlakana. Također, pun je važnih minerala poput mangana, kalcija, željeza, bakra, cinka, uz što sadrži i vitamine C, K, B2 i B6.
Zbog svojih ljekovitih svojstava i slatkastog mirisa i okusa, često se dodaje u napitke poput kave, čaja ili kuhanog vina, a u kulinarstvu nerijetko nosi glavnu ulogu kada je riječ o slasticama.
Ako još nemate ideju što poslužiti prijateljicama uz kavu, imamo odličan recept za cimet rolice koji vrijedi isprobati. Nije kompliciran za izradu, a rezultat je za prste polizati.
RECEPT:
Sastojci
Za tijesto:
350 g brašna
vrećica suhog kvasca
60 g šećera
30 g maslaca
1/4 žličice soli
120 ml mlijeka
60 ml vode
Za nadjev:
100 g smeđeg šećera
100 g maslaca
20 g cimeta
Za preljev:
60 g maslaca
200 g šećera u prahu
5 žlica mlijeka
Postupak:
U zdjelu uspite mlako mlijeko, vodu, kvasac i žlicu šećera pa ostavite da kvasac uzraste. Miješajući dodajte ostatak šećera, sol i otopljeni maslac i jaja. Smjesi dodajte brašno i umijesite tijesto. Ostavite ga da naraste.
Pomiješajte rastopljeni maslac, šećer i cimet. Razvucite tijesto u pravokutnik te ga premažite nadjevom od cimeta i šećera te sve zarolajte. Nožem isijecite rolice, stavite ih u pleh i ostavite da još malo uzrastu.
Rolice pecite oko 15 minuta na 200°C. Za preljev pomiješajte otopljeni maslac sa šećerom u prahu i mlijekom te njime prelijte ohlađene rolice.
Dobar tek!
Foto: Instagram