Linzeri su mali, svima dobro poznati kolačići koji su neizostavni dio svakog blagdanskog stola. Prhko tijesto koje se topi u ustima i kiselkasta marmelada savršeno se slažu jedno s drugim te čine neodoljivi spoj, idealan za grickanje nakon slasnog božićnog ručka…
Cimet, muškatni oraščić, klinčić i đumbir su neke od nezaobilaznih blagdanskih aroma, a najbolje se slažu u formi neodoljivih linzer keksića.
Porijeklom su iz Austrije, ovi jednostavni i ukusni kolačići postali su toliko popularni da bez njih više ne možemo zamisliti Božić ni u našim krajevima.
Originalni linzeri imaju rupicu u sredini, zbog čega su ih nekada zvali Linzerove oči. Prhki keksići su nevjerojatno fini te se tope se u ustima, a jedini nedostatak im je da ih nikad nije dovoljno. Priprema linzera probudit će dijete u vama, ali i zabaviti klince koji će možda baš kroz pripremu ove slastice prvi puta ući u svijet kulinarstva.
Pronašli smo jednostavan recept za ukusne linzere s bademima i marmeladom od marelice koji će planuti sa stola u tren oka!
RECEPT:
Sastojci:
135 g glatkog pšeničnog brašna
120 g hladnog maslaca
60 g poprženih mljevenih badema
50 g šećera
½ žličice soli
¼ žličice cimeta
⅛ žličice mljevenog klinčića
⅛ žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica naribane limunove korice
20 ml hladnog mlijeka
marmelada od marelica za mazanje
šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Zagrijati pećnicu na 150°C.
U posudu za miješanje prosijte brašno i dodajte mu maslac narezan na kockice. Vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvice. Dodajte im redom mljevene bademe, sol, šećer i začine i pomiješajte. Dodane sastojke sjedinite uz pomoć 20 ml mlijeka i zamijesite tijesto.
Tijesto omotajte plastičnom prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da odmara najmanje dva sata.
Odmoreno tijesto podijelite na dva dijela i na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na debljinu od 3 mm.
Kalupom iz jednog dijela tijesta izrežite pune zvijezde, a iz drugog zvijezde s rupom. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenjete i pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta.
Valja voditi računa o tome da se kolačići ne prepeku, što dosta ovisi i o obliku – klasične zvjezdice s tankim krakovima ranije poprimaju pečenu nijansu od okruglastijih oblika.
Gotove kekse ohladite. Kekse spajajte prethodno omekšalom marmeladom (možete je razmekšati s nekoliko kapi ruma ili vode) te ih naposljetku pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!
Foto: Instagram