Banana je jedna od namirnica koje su nam dostupne kroz čitavu godinu, a fantastična je baza za pripremu raznovrsnih slastica. Ako je volite u kombinaciji s čokoladom i hrskavim keksima, morate probati Banoffee pitu s moussem od Nutelle i šlagom. Recept donosimo u nastavku…
Banoffee pita je tradicionalni engleski desert na bazi banane i karamele, po čemu je i dobio ime. U originalnom receptu, ova dva sastojka upotpunjena su keksima i šlagom, a internet vrvi od varijacija na temu koje nisu ništa manje ukusne od klasika.
Među njima i je verzija Banoffee tarta u kojoj karamelu zamjenjuje kremasti mousse od Nutelle. Nije komplicirana ni skupocjena za pripremu, a okusom će oduševiti čak i one koji baš ne vole jesti kolače.
RECEPT
Za kolač:
200 g Digestive keksa
100 g maslaca (otopljenog)
šalica Nutelle
1 i pol šalica vrhnja za šlag
2 velike banane narezane na kolutiće
Za kremu:
šalica vrhnja za šlag
2-3 žlice šećera u prahu
žličica ekstrakta vanilije
žličica kakaa u prahu
Postupak:
Ubacite kekse u multipraktik ili blender i miksajte dok ne dobijete fine mrvice. Dodajte rastopljeni maslac i ponovno miksajte kako bi se sastojci sjedinili. Utisnite smjesu na dno i uz rubove kalupa za tart promjera 18-20 cm pa ga stavite u hladnjak da se podloga stisne.
Za mousse umutite vrhnje kako biste dobili šlag pa mu dodajte Nutellu i dobro promiješajte. Izlijte ga na ohlađenu podlogu i ravnomjerno rasporedite špatulom. U ovoj fazi pripreme mousse će biti rijedak. Vratite u hladnjak na najmanje dva sata kako bi mousse očvrsnuo i zgusnuo se.
Prije nego što počnete pripremati kremu, stavite posudu i nastavke od miksera u zamrzivač na 10 minuta. U ohlađenu zdjelu ubacite vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Počnite mutiti na niskoj brzini pa pojačajte na srednju i miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu. Stavite i nju u hladnjak.
Kada je kolač spreman za posluživanje, izvadite tart iz hladnjaka i na vrh moussea poslažite banane narezane na kolutiće. Sve prelijte kremom od šlaga, pospite kakaom u prahu i uživajte.
Foto: Instagram