U vrijeme Božića i Nove godine spremaju se tradicionalni i mnogima omiljeni kolačići – ukusni paprenjaci. Nekoć su se paprenjaci spremali tijekom cijele godine, a danas su postali pojam za neizostavnu blagdansku slasticu. Ovi kolačići imaju uistinu fini aromatični okus, a uz med, u njima se osjećaju i muškatni oraščići i cimet koji jednostavno obožavamo…
Tradicija izrade paprenjaka seže još u vrijeme renesanse. Uskoro se njihova izrada pretvorila u božićni običaj u kojem je sudjelovala cijela obitelj, pri čemu su posebno uživala djeca čiji je zadatak najčešće bio utiskivanje simbola i oblika u tijesto pomoću posebnih drvenih kalupa.
Vjerovalo se da će ona djeca, koja će tijekom prosinca pojesti što više paprenjaka, biti dobra cijelu sljedeću godinu.
Paprenjaci su izvrstan božićni kolač, ali i hrvatski suvenir pa ako imate obitelj ili prijatelje u inozemstvu, poklonite im paprenjake koje ste sami izradili.
Papar kao sastojak po kojem je ovaj kolačić dobio ime stavlja se u malim količinama, no daje glavnu definiciju njegovom okusu, a možete ga prilagoditi prema vlastitom ukusu.
Kod kolačića poput paprenjaka zgodna je stvar što ih možete čuvati dosta dugo vremena. Ako ih spremite u limenu kutiju, potrajat će i dugo nakon praznika i svojim vas štihom vratiti u blagdansko ozračje. Možemo li više očekivati od neke slastice?
RECEPT:
Sastojci:
330 g glatkog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
na vrh noža praška za pecivo
115 g maslaca
60 g šećera
2 žličice mljevenog đumbira
2 žličice cimeta
1 žličica mljevenog klinčića
1 žličica crnog papra
1/2 žličice soli
1 jaje
150 g meda
Postupak:
Pomiješajte brašno, sodu i prašak za pecivo.
Maslac i šećer pjenasto umutite pa im dodajte začine i sol, a potom jaje i med. Rukom umiješajte mješavinu od brašna i miješajte dok ne dobijete homogeno tijesto.
Podijelite tijesto na dva dijela, omotajte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvaljajte tijesto na pobrašnjenu površinu (treba biti debelo otprilike 3 do 4 milimetra). Izrezujte kekse kalupićem, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok ne potamne i ne otvrdnu, 12 do 15 minuta.
Po želji ih možete ukrasiti mješavinom bjelanjaka i šećera u prahu (220 g šećera u prahu na jedan bjelanjak) ili ih naprosto obojiti bojama za kolače. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj kutiji.
Foto: Instagram