Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Aromatična marmelada od crvene naranče i vanilije uspjet će čak i početnicima, a u hladnjaku može potrajati i do tri mjeseca

U tijeku je sezona agruma. Kako biste u vašoj kuhinji potrajala što duže, iskoristite omiljene voćke za pripremu finih namaza. Ako volite spoj kiselkastog i slatkog, u nastavku donosimo recept za aromatičnu marmeladu od crvene naranče i vanilije koja će isprve uspjeti čak i početnicima…

Smatra se da je crvena naranča hibrid mandarine i grejpa, nema koštice i gorkog je okusa. Obrok jedne crvene naranče sadrži 28 post preporučenih dijetalnih vlakana, a ima više šećera nego slatka naranča.

Ustanovljeno je kako sok ove voćke onemogućava nakupljanje masnoća adipoznih stanica. Istraživači Sveučilišta u Milanu vjeruju da sposobnost sagorijevanja masnoća duguju visokoj razini pigmenta antocijanina. On ovom agrumu daje i specifičnu ‘krvavu’ boju.

@sweetgula

Zbog svog osebujnog okusa, crvena naranča idealna je baza za mnoge slastice, ali i namaze. Pronašli smo odličan recept za ukusnu marmeladu u kojoj se ova namirnica spaja s vanilijom, a može se jesti na kruhu, uz meso, u palačinkama ili kao dodatak sirevima.

RECEPT

Sastojci:

5 crvenih naranči srednje veličine (idealno iz organskog uzgoja)
3/4
šalice bijelog šećera (150 g) + 3/4 šalice muscovada (150 g) ili 1 i pol šalice bijelog šećera (300 g)
450 ml vode
pola mahune vanilije ili pola žličice ekstrakta vanilije
sok pola
limuna

@lena_otvo

Postupak:

Dobro operite crvene naranče. Odrežite im oba kraja tako da mogu stajati ravno na dasci za rezanje. Nožićem odrežite koru i bijelu opnu, od vrha prema dolje, kako biste dobili čisto meso naranče. Kore nemojte bacati.

Naranče narežite na četvrtine, uklonite koštice te im ogulite tanku kožice. Svaku krišku narežite na trokutiće. Korama odrežite višak bijele opne pa ih nasjeckajte na tanke trakice.

U lončiću na srednje jakoj vatri pomiješajte meso i koru naranče, šećer, vodu, vaniliju i limunov sok. Promiješajte i pustite da smjesa zakuha. Potom smanjite vatru i kuhajte oko sat i pol.

@hautescuisines

Kako biste provjerili gustoću, stavite prazan tanjurić u zamrzivač pa na njega kapnite malo marmelade. Pričekajte jednu minutu – trebala bi se znatno zgusnuti. Ako i dalje izgleda previše tekuće, ostavite smjesu na laganoj vatri još neko vrijeme pa ponovite test.

Kad je gotova, ostavite je da se ohladi na sobnu temperaturu prije nego što je ulijete u staklenke ili hermetički zatvorene posude. Marmelada može stajati do 14 dana u hladnjaku u nesteriliziranim posudama ili staklenkama, a u steriliziranim staklenkama i do tri mjeseca.

Foto: Instagram





Slični članci