Tikva uživa status omiljene jesenske namirnice. Osim što je vrlo ukusna i nutritivno bogata, bundeva se može iskoristiti na mali milijun načina. Ako ste se zasitili krem juhe, bučnice i drugih tradicionalnih jela, isprobajte recept za sočne američke palačinke gotove u tren oka…
U sastav hokaido tikve uključene su različite vrste nutritivnih elemenata zahvaljujući kojima ova namirnica ispoljava niz ljekovitih i blagotvornih djelovanja na ljudski organizam.
Skladištenjem hokaido tikve povećavate njezin udio ugljikohidrata i vitamina. Optimalno mjesto za njeno skladištenje je suh podrum ili tavan, a u idealnim uvjetima može se čuvati i do šest mjeseci.
Meso hokaido tikve odličan je izbor za slana i slatka jela. Također, puno je vitamina, minerala i vlakana. Ova namirnica dobar je izvor vitamina B1, B2, i B6, a kalij u njoj zaslužan je za pravilan rad srca.
Ova namirnica idealna je baza za pripremu raznih slanih i slatkih jela. Upotrijebite je za izradu sočnih i mekanih američkih palačinki koje se najbolje slažu s medom, cimetom, jabukama i šećerom u prahu. Recept donosimo u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
250 g bundeve (najbolje hokaido)
100 g brašna
5 g praška za pecivo
30 ml mlijeka
2 jaja
50 g šećera
pola žličice mljevenog anisa
2 žlice ulja za prženje
med i šećer u prahu za posluživanje
Postupak:
Ogulite bundevu pa je narežite na veće komade. Kuhajte 20-30 minuta, odnosno dok ne omekša. Dobro ocijedite i prebacite u posudu. Dodajte ostale sastojke (osim ulja, meda i šećera u prahu). Izmiksajte ih štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
Zagrijte ulje na tavi. Tijesto ulijevajte dio po dio kako biste napravili male palačinke. Svaku palačinku pecite 3-4 minute s jedne strane, to jest dok ne porumeni. Zatim je okrenite i pecite još tri minute. Prije posluživanja, zalijte palačinke medom i pospite šećerom u prahu.
Foto: Instagram