Make your day different

Logo Cover

Razmišljate li o preuređenju doma, ovih 5 boja nepogrješiv su odabir za zidove i detalje! Otkrivamo u koje ih je prostorije najbolje smjestiti i zašto

S obzirom na to da zbog pandemije koronavirusa većinu vremena provodimo kod kuće, važno je da vaš životni prostor bude ugodan za boravak i prilagođen vašim potrebama. Bilo da preuređujete životni prostor iz temelja ili planirate malu promjenu poput bojenja zidova, nikako ne biste smjeli zanemariti učinak određenih boja na raspoloženje. Iako možda već imate listu omiljenih boja u pripremi, važno je znati koju nijansu smjestiti u koju prostoriju. U nastavku otkrivamo pet najboljih i oku ugodnih boja za dom, ali i u koje ih prostorije unijeti i zašto…

Boje nemaju samo vizualni učinak na ljude, već i psihološki. Iako su vaše reakcije na boje subjektivne, pojedina boja ima i generalni efekt koji vrijedi za sve ljude.

Primjerice, tople boje mogu izazvati osjećaj ugode ili energičnosti, a hladne boje u nama bude smirenost i slične, mirne emocije. Upravo iz tog razloga važno je obratiti pozornost kojom prostorijom dominira koja boja kako biste se u svakom kutku svog doma osjećali maksimalno ugodno.

@howdensjoinery

Planirate li preuređenje doma ili pak žudite za malim, ali značajnim osvježenjem neke od prostorija, imajte na umu izbor i učinak boja. Efekt koji postignete ličenjem zidova i većim detaljima imat će dugoročni utjecaj na vaše i raspoloženje vaših ukućana i gostiju.

Ne morate kupovati novi namještaj da biste u neku prostoriju udahnuli novi život i podarili joj potpuno drugačiji izgled. Željenu promjenu možete postići bojenjem zidova ili odabirom detalja u nijansi koja najbolje pristaje sobi koju preuređujete.

 
@nicolabarutto

Prema riječima profesionalaca, ovih pet boja nepogrješiv su odabir za svačiji životni prostor, a evo i kako ih najbolje rasporediti po prostorijama.

Žuta za kuhinju

Ova boja inspirira i predstavlja sreću, a bez obzira na to za koju se nijansu odlučili, dobit ćete osjećaj prostranosti. Jarka žuta u vama će probuditi energiju, a pastelna stvoriti dojam topline i osunčanosti. Osim što stvara dojam prostranosti i prozračnosti, ova boja motivirat će vas na rad i svako jutro učiniti vedrijim.

@genevievewallisstudio

Plava za kupaonicu

U psihologiji plava boja simbolizira smirenost pa ju je najbolje smjestiti tamo gdje vaš dan počinje i završava. Također, ona daje dojam čistoće, što je čini idealnim izborom za kupaonicu. U plavoj kupaonici uistinu ćete uživati u rutini higijene i uljepšavanja.

Kako vizualno povećali prostor, odaberite svijetlu nijansu plave za zidove te je začinite pločicama u tamnijem tonu. Za potpuni ugođaj prostor popunite detaljima u vašoj omiljenoj boji, jer se plava dobro slaže sa svim ostalima.

@bestidblog

Bež nijanse za dnevni boravak

S neutralnim nijansama nemoguće je pogriješiti, jer daju ostavljaju dojam otvorenog prostora. Ako uz bež zidove odaberete stolariju od tamnog drveta, dobit ćete profinjen i luksuzan ugođaj za dnevnu sobu, ali i ostaviti dovoljno mogućnosti za promjene detalja – bilo u obliku biljki, ukrasa, slika na zidovima ili detalja poput neke šarene fotelje.

@thaliaioakdecor
@aboutmelz

Ljubičasta za spavaću sobu

Ljubičasta je poznata kao kraljevska boja, stoga nema boljeg rješenja nego da je smjestite nego u spavaću sobu. Terapeutski i smirujući učinak lavande svima je već poznat pa odaberite upravo te nijanse ako vam spavaća soba, osim za spavanje, služi za opuštanje.

@xerovecdecor

S druge strane, tamnije i dublje nijanse ljubičaste stvaraju romantičan i uzbudljiv ugođaj, jer odaju dojam misterioznosti. Ako ne želite bojati zidove, posegnite za posteljinom i detaljima u nekoj nijansi ljubičaste boje.

@quarantotto.co.uk

Prljavo-bijele nijanse za blagovaonicu

Boja blagovaonice trebala bi biti suptilna. Da biste izbjegli agresivan dojam i tako zasjenili ugođaj koji čine sami ljudi, za ovu prostoriju odaberite minimalističku boju poput prljavo bijele.

Poigrajte se s toplijim nijansama bijele kako biste se uvijek osjećali ugodno ili hladnijim tonovima ako želite formalni ugođaj. Koju god nijansu odabrali, srebrni i zlatni detalji dat će joj dozu profinjenosti i luksuza.

@snc_interiors
@celebrity.homes

Pripremila: Silvija Valjin / Foto: Instagram / Izvor: PinkVilla

Slični članci