Make your day different

Logo Cover

Otkrivamo RECEPT za savršeno tijesto za talijansku pizzu, onaj koji će vam (sto posto!) uspjeti baš svaki put

Uvijek me fasciniralo kako jednostavno i zapravo jeftino jelo može osvojiti svijet. Radi se, naravno, o pizzi, savršeno ukusnom talijanskom jelu koje je hranilo i othranilo generacije Napolitanaca, a u posljednje vrijeme, čini se, i Amerikanaca.

Jelo koje je osvojilo svijet ‘rođeno’ je u Napulju, a napuljska pizza danas ima zaštićeno zemljopisno porijeklo u Europskoj uniji. Takva originalna pizza napoletana sadrži dvije namirnice – umak od San Marzano rajčica koje se uzgajaju na obroncima Vezuva i sir buffalo mozzarelu koji se radi od mlijeka talijanskih vodenih bivola.

  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement

 

@eattiamo_italianfood

U Napulju je sve počelo i zadržalo se do današnjih dana, no tanko i najčešće okruglo tijesto za pizzu pokazalo se kroz godine savršenim gurmanskim ‘platnom’ koje možete ‘oslikavati’ najrazličitijm nadjevima. Za najfinije pizze, pizze po vašem ukusu, važno je samo dobro pripremiti tijesto i namirnice koje volite. Dugo sam se bojala kvasca, pa sam tijesto za pizzu kupovala u pekarama i po dućanima.

Sjećam se jednom kako sam pola nedjelje provela tražeći tijesto u dućanu koje se ‘samo odmota’. I tada mi je jedna prijateljica dala recept za tijesto za pizzu kojeg danas znam poput tablice množenja i mogu vam ga izdiktirati i da me probudite u gluho doba noći. A s receptom su stigli i još neki savjeti. Recept vam donosim na kraju teksta, a najvažniji savjeti su – kod tijesta za pizzu uvijek koristi isključivo glatko brašno i pizza se peče vrlo kratko na vrlo visokoj temperaturi.

 
@gimetalusa

Ok, kad brzam i ne ostavim tijesto da se digne ili ga nestpljivo razvučem, i ovdje uspijem zeznuti, ali kad se radi bez presinga, garantiram da će vam pizza s ovim tijestom svaki put uspjeti. Osobito ako tijesto nadjenete onim što najviše volite, a u mom slučaju to je u zadnje vrijeme nezaobilazan domaći umak od rajčice, bresaola (goveđi pršut), mozzarela i rikula.

SASTOJCI:

Za tijesto

320 g glatkog brašna

1 žličica soli

3 žlice maslinovog ulja

20 g svježeg kvasca

2 žlice tople vode

½ žličice šećera

Za nadjev

200 ml umaka od rajčice

150-200 g bresaole

2 mozzarele

Rikula

@luigi.di.domenico

POSTUPAK:

Kvasac razmutite sa šećerom u malo tople vode i pričekajte da se razradi desetak minuta (ako ga držite na toplom mjestu, brže će uzaći). Brašnu dodajte sol i maslinovo ulje, te razmućeni kvasac. Umijesite mekano tijesto uz dodatak mlake vode (koliko je potrebno). Ostavite tijesto na toplom 30 minuta, odnosno dok mu se volumen ne udvostruči. Za to vrijeme pripremite nadjev i ugrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Dignuto tijesto razvucite na veličinu lima za pečenje, premažite umakom od rajčice, dodajte mozzarelu i stavite u pećnicu na 5 minuta. Nakon 5 minuta pizzu izvadite, dodajte tanko narezanu bresaolu i vratite u pećnicu. Nakon još 5 minuta, pizza je gotova. Izvadite ju iz pećnice, dodajte rikulu i servirajte. Dobar tek!

@pizzeria_garage_senigallia

Foto: Instagram

Slični članci