Make your day different

Logo Cover

Provedite savršen vikend u teatru Exit, uživajte u predstavama ‘Don Juan’ i ‘Eva Braun’

Na repertoaru zagrebačkog teatra Exit nalaze se dvije kazališne predstave: ‘Don Juan’ i ‘Eva Braun’. Priča o španjolskom literalnom razvratniku Don Juanu, inspirirala je mnoge autore, a među njima i redateljicu Slavicu Knežević. Ona je odlučila napraviti moderniju verziju predstave utemeljenu na tekstu Patricka Marbera, a predstavu možete pogledati u petak 6. travnja. Isti dan, ali na drugoj adresi, odigrat će se predstava ‘Eva Braun’, hvaljena i nagrađivana monodrama s Dariom Lorenci Flatz u naslovnoj ulozi. Eva Braun, prema tekstu Stefana Kolditza, u režiji Edvina Liverića, svoju je premijeru imala 2001. godine, a od 9. ožujka 2018. ponovno je postala dio Exitovog repertoara

 Što nama danas predstavlja Don Juan?

Don Juan u Sohou sasvim se oslanja na Moliѐreovog Don Juana iz 1665. Marber uzima radnju, gotovo sve likove, čak i Kipa iliti Kamenog gosta, tako da sve vrijednosti i značenja uspijeva transponirati u današnji trenutak.

Kako je Marber velikim dijelom u tome uspio, odabrala sam slijediti Moliѐrea na način kao i on pišući svog Don Juana u Sohou.

Naravno da se ne može nakon egzistencijalista, posebno Camusa, zaboraviti da je Don Juan, kao apsurdan čovjek (usamljen i uvijek stranac), rezultat stanja modernog društva kojemu u potpunosti odgovara. On kao lik ogoljava to društvo, skida maske svima ostalima koji se sakrivaju pod raznim iluzijama smislenosti, vrijednosti, tradicija, običaja, pravila i morala. Njegov pad ne predstavlja nikakvu katarzu, već upravo reafirmaciju apsurda; apsurdni svijet koji je stvorio apsurdnog čovjeka ubija tog istog čovjeka, a da ništa u tom svijetu ne mijenja i ne može promijeniti.

Ovaj Don Juan danas je potpuno ambivalentan. On ni u jednom trenutku nije posve sretan ni posve nesretan, ni posve zadovoljen ni posve nezadovoljan, ni posve dobar ni posve zao. On zapravo postoji svakodnevno u nama svima.

Slavica Knežević, redateljica

Ulaznice za predstavu Don Juan u Sohou možete kupiti na blagajni Teatra EXIT od 16:30 do 20h ili putem Ulaznica.hr.

EVA BRAUN U PETAK 6.4. I U SUBOTU 7.4. U 20h U STUDIJU EXIT (Gundulićeva 37/1)

 Eva Braun poznata je kao žena koja je posljednjih 16 godina svog života provela uz Adolfa Hitlera. Do same njezine smrti, koja je još uvijek ostala zagonetna i oko koje su se ispleli razni mitovi, bila je u Hitlerovoj sjeni. Priča je to o maloj njemačkoj provincijalki koja je maštala o Hollywoodu i melodramatskim filmovima, živjela u sportskom duhu i uvijek bila apolitična. “Ona je samo željela malo sreće!”

Ova predstava postavljena je kao demistifikacija jednog mita koji još i dan-danas golica razne izdavače i žutu štampu.

Ulaznice za predstavu Eva Braun možete kupiti na blagajni Teatra EXIT od 16:30 do 20h,  putem Ulaznica.hr ili sat vremena prije početka predstave u Gundulićevoj 37/1.

 

Foto: Press

 

 


Hzzo


Slični članci